Zebrarummet 2021-

Drama
Sverige
42 MIN
Svenska
Zebrarummet poster

Synopsis

En ung elev från den anrika internatskolan Tuna Kvarn hittas död. Ett mysterium som omgärdas av kompakt tystnad från skolans privilegierade ungdomar. Den närliggande kommunala Holmeredskolan, blir snabbt utpekad som källan till tragedin. Nu riktas omvärldens blickar mot skolorna, och när en mobilfilm från Tuna Kvarns förnedrande initiationsriter läcker ut i sociala medier, sätts oanade mekanismer i rörelse.
Ditt betyg
3.2 av 30 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
Erastes Anoteri
2021-08-22
02
Below the Surface
2021-08-22
03
Us and Them
2021-08-22
04
Run Hugo, Run
2021-08-22
05
As Father As Son
2021-08-22
06
I accuse...!
2021-08-22
07
When the Leaves Fall Off
2021-08-22
08
Curtain
2021-08-22

Recensent

Jonatan Blomberg

20 augusti 2021 | 20:00

Imponerande kass klass i överklassen

När elefanten i "Zebrarummet" plötsligt läcker ut till allmänheten, hotas snart den äckligt mäktiga överklassens framtid. Genom socioekonomiska klyftor, sex, droger och ett möjligt mord, knyts den första säsongen av Viaplay-serien effektivt samman.
De flesta svenskar har nog en ganska god bild av Henrik Schyffert som komiker, skådespelare - och allt annat han har hittat på med kollegorna Johan Rheborg och Robert Gustafsson under de senaste 30 åren. När en tv-serie med det lite förvirrande namnet "Zebrarummet" nu dyker upp och är baserad på en idé av Schyffert (och Gustaf Skärdeman)... så är det kanske lätt att först förvänta sig någon rolig liten komediserie om en manlig förskolefröken, med ansvar för de busiga småbarnen i "Zebrarummet".
 
Istället rör det sig om ett spänningsdrama där de "busiga ungarna" i själva verket är ett gäng mer eller mindre fruktansvärda överklassungdomar, som bor tillsammans på den fina och anrika internatskolan Tuna Kvarn. Skolan har genom åren huserat några av Sveriges mäktigaste och rikaste människor... och de med allra störst potential har alla blivit en del av det hemliga sällskapet som får chansen att hänga i det exklusiva "Zebrarummet". Med allt vad det innebär. Schyffert spelar skolans ägare Carl, en lika delar karismatisk, svinrik och manipulativ man, som med alla tänkbara medel är van vid att få sin vilja igenom.
 
Vi tittare släpps in i handlingen lagom till det nya skolårets början, när det har blivit dags för några av de äldre "zebra"-medlemmarna att inviga två unga framtida makthavare, på både avskyvärda och förnedrande sätt. En kokainstinn natt senare hittas en Tuna Kvarn-elev plötsligt död utanför skolan och när smygfilmade klipp från kvällen börjar läcka ut på sociala medier, ser framtiden inte längre lika ljus ut för ungdomarna. För att komplicera det hela ytterligare pekas det snabbt finger mot den invandrartäta kommunalskolan, som ligger i närheten av Tuna Kvarn. Förutfattade meningar, klassklyftor och skolpolitik blandas in i historien när en elev på den kommunala skolan blir misstänkt för mordet. 
 
Manusförfattaren Michaela Hamilton (och Erik Eger) har tagit Schyfferts grundidé om klassklyftorna mellan två skolor med helt olika verkligheter och skapat en slags svensk överklassmotsvarighet till amerikanska "Euphoria". Eller en "Succession"-spinoff om svenska ungdomar. Tack vare många otroligt bra val av unga skådespelare, så lyckas "Zebrarummet" faktiskt imponerande nog kännas som en "ungdomsserie för vuxna". Skådespelet är flera gånger av en så hög klass som gör att unga skådespelare som Valter Skarsgård, Amanda Lindh, Edvin Endre och Alva Bratt (för att bara nämna några) kommer att kunna kolla tillbaka på "Zebrarummet", efter sina (troligtvis) långa karriärer och vara glada över att de blev en del av just den här (hemska) klubben. 
 
Det finns givetvis även några mindre imponerande delar av "Zebrarummet", exempelvis ett lite väl påskyndat berättande kring några av seriens vuxna karaktärer. Här är det visserligen inget fel på skådespelet, men det känns ibland lite malplacerat och som om det en gång i tiden fanns fler avsnitt, som kapades till förmån för de yngre skådespelarna. Aliette Opheim bjuder exempelvis på ett lika fantastiskt skådespel som vanligt, vilket vi under de senaste åren fått se prov på i serier som "Kalifat", "Björnstad" och "Patriot"... men i en perfekt värld hade hennes karaktär i "Zebrarummet" behövt åtminstone tre fulla säsonger för all karaktärsutveckling som pumpas in under de åtta avsnitten.
 
Förhoppningsvis leder den första säsongen till en fortsättning, för det finns utan tvekan potential för "Zebrarummet" att både utvecklas och växa sig ännu starkare. Hela den första säsongen av serien släpps på Viaplay den 22 augusti. 
| 20 augusti 2021 20:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Zebrarummet
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu