Film

Skribent

Andreas Samuelson

17 september 2022 | 12:00

HBO Max censurerar cigg ur klassiska filmposters

Streamingtjänsten photoshoppar bort rökande på posters till klassiska filmer med underliga resultat...
HBO har alltid kombinerat vuxet innehåll med mer familjevänliga program. Men efter att ha slagit sig ihop med Warner Bros. ser det ut som om de går lite väl långt i att beskydda de yngre, åtminstone när det kommer till rökning på film, skriver Variety.
 
 
På affischen till Robert Altmans klassiker ”McCabe & Mrs. Miller” (1971) poserar vanligtvis stjärnan Warren Beatty med en osande cigarett. Men i HBO Max tappning har man raderat den och kvar är Oscarsvinnaren med en minst sagt underlig handgest.
 
 
 
Samma åtgärder har tagits mot John Hustons lika klassiska ”Häng dom snabbt” (1972) där Paul Newman vanligtvis håller i en saftig cigarr men numera ser ut att dra sig själv i skägget.
 
Andra filmposters som råkat ut för tjänstens rökkänsliga censur-sudd är Wong Kar-Wais drama ”Helgon i neon” (1995) och västernrullen ”Det var en gång en skurk” (1970).
 
Det är dock inte alla posters med rökande som drabbats. På postern till komedin ”Spökhotellet” (1935) kan man fortfarande se skådespelaren Robert Woolsey avnjuta fet cigarr. Och på omslaget till HBO:s egen serie ”High Maintenance” gör man ingen hemlighet vad för slags rök som stjärnan Ben Sinclair andas ut.
 
Återstår att se om HBO Max fortsätter skamfila filmposters och om moralpaniken sprider sig till andra streamingtjänster. Kanske vore det en bättre idé att fokusera på filmer och seriers innehåll än vad rollfigurer sysselsätter sig med på affischer.
| 17 september 2022 12:00 |