Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

7 oktober 2016 | 15:00

HBO gör film på Green Days "American Idiot"

Filmatiseringen av punkoperan kan dra igång nästa år med frontmannen Billie Joe Armstrong i huvudrollen.
Under tidigt 2000-tal dominerades nyheterna av nyheter från Irak-kriget och kritiken mot dåvarande amerikanska presidenten George W. Bushs ledarskap växte sig bredare, med anklagelser om att använda "elfte september"-attacken som svepskäl för att komma åt Iraks oljeresurser.

År 2004 gjorde punkrockbandet Green Day från Kalifornien come-back med dunder och brak i och med släppet av sitt sjunde studioalbum "American Idiot", med ett starkt anti-Bush-budskap inbakat i låttexterna.  Samtidigt som låtarna funkar var för sig, berättar albumet också en komplett historia. Kalla det en "punk-opera", om du så vill.

Tack vare dess popkulturella inflytande under den här tiden spelade Broadway den som en punkmusikal under 2010-2011. Under samma tid började de första ryktena om en filmatisering hos HBO att spridas, men det har varit tyst om saken sedan dess. Faktum är att manusarbetet har pågått hela tiden och Green Days frontman Billie Joe Armstrong bekräftar idag att produktionen fortfarande kommer att bli av.

- Det är planen just nu. HBO har gett grönt ljus och manuset genomgår för närvarande en del bearbetning, så det är svårt att säga när vi kan börja spela in, men det kommer definitivt att bli av, som det ser ut nu.Billie Joe kommer personligen att spela en av huvudrollerna, St. Jimmy, som han redan har gestaltat på Broadway-scenen under ett antal föreställningar. Han är också aktuell i huvudrollen för VOD-dramakomedin "Ordinary World" senare denna månad. Några andra detaljer avslöjas inte ännu. När förproduktionen påbörjades för fem år sedan skulle musikal-regissören Michael Mayer skriva manus, men nu anges Rolin Jones som manusförfattare. 

Inspelningen kommer troligen inte att dra igång än på ett tag. Green Day släpper sitt elfte album idag, "Revolution Radio", och bandet ska turnera världen runt fram till sommaren. De spelar i Globen och Malmö Arena mellan den 27-28 januari 2017. Om inspelningen drar igång strax efter det, bör tv-filmen i bästa fall kunna visas i början av 2018.

Som ett livslångt megafan sedan bandets storhetstid på 90-talet är det skrämmande att inse att det redan har gått tolv år sedan man var tonåring och köpte "American Idiot", men då Green Day är lika aktuella som någonsin i musikvärlden är detta en tv-händelse att se fram emot.

Vill du se "American Idiot" som HBO-film?
| 7 oktober 2016 15:00 |