Film

Skribent

Alexander Dunerfors Kardelo

26 september 2013 | 12:45

Här är nya Jönssonligan

Simon J. Berger och Torkel Petersson tar över de klassiska rollerna.

Under 80- och 90-talet gick det inte många år utan en ny Jönssonligan-film. Gösta Ekman gjorde rollen som "Sickan", ledare för ett gäng något klantiga inbrottstjuvar och sprängexperter. Tretton år efter filmen vi trodde var den sista, "Jönssonligan spelar högt", är det dags att planera en ny kupp med helt nya ansikten.

Det är Simon J. Berger ("Call Girl"), Torkel Petersson ("Patrik 1,5"), Susanne Thorson ("En gång i Phuket") och Alexander Karim (Johan Falk-filmerna) som fått rollerna. De spelar Charles-Ingvar Jönsson, Dynamit-Harry, Rocky (som i den här nyversionen är en tjej), och sist men inte minst Vanheden.

Proucenten Fredrik Wikström Nicastro ("Snabba Cash") ser den nya filmen "Den perfekta stöten" som en reboot i samma anda som "Casino Royale":

- Jag kunde inte förstå att jag precis sett en Bondfilm, allt som kändes gammalt och töntigt med Bond var helt bortblåst. Istället fick jag se en modern och cool film där karaktärerna och känslorna var på riktigt. Precis det är vårt mål med den här filmen. Vi har stor kärlek till de gamla filmerna men nu börjar vi om och ska göra en total reboot.

För idé och regi står långfilmsdebuterande Alain Darborg, som också han hoppas tvätta bort töntstämpeln från en av Sveriges mest långlivade filmserier.

- Jag tänkte att det vore kul att modernisera "Jönssonligan". Göra det tuffare och hårdare, säger han till Aftonbladet.

"Den perfekta stöten" jämförs med klassiska kuppfilmer som "Ocean's Eleven" och "Blåsningen", och man siktar på en 11-årsgräns. Filmen spelas in i höst och premiären är satt till våren 2015.

Vad tror ni om Jönssonligans comeback? Blir det flopp eller succé? Kommentera nedan.

| 26 september 2013 12:45 |