Film

Skribent

Jonathan Enochsson

17 oktober 2020 | 15:30

Halloween-maraton i Conjuring-verse – så lägger du upp det

Skräckmånaden oktober är här och Halloween närmar sig med stormsteg. Streamingtjänsterna släpper visserligen nytt skrämmande innehåll så det räcker och blir över, men varför inte passa på att spendera höstmörkret i ett av vår tids största skräckuniversum?
”The Conjuring” blev, något förvånande, en massiv succé när den släpptes på bio 2013. Filmen var omtyckt av både biobesökare och kritiker, något som var ganska ovanligt innan hela ”elevated horror”-trenden drogs igång av Jordan Peele några år senare. Framgången blev startskottet till något nytt, ett sammankopplat universum av skräckberättelser.
 
Visst finns det mängder av uppföljare och franchisebyggande aktörer även inom skräckgenren. Hur många "Paranormal"-filmer som finns är det ingen som vet (jag slutade själv räkna vid fem), och Chucky-dockan har skrämt generationer av tittare, men "Conjuring"-filmerna är annorlunda. Det handlar inte endast om uppföljare och prequels. Man skapar flera karaktärer med sina egna historier och bygger därmed en bredare berättelse.
 
Den åttonde filmen i serien, ”The Conjuring: The Devil Made Me Do It”, hade planerad release under september, men likt flera andra biofilmer har den skjutits upp till nästa år. För den som missat filmerna, eller helt enkelt vill fräscha upp minnet inför det nya premiärdatumet, skapar detta en unik möjlighet att se alla filmerna i ett svep.
 
Eftersom Conjuring-verse innefattar flera olika berättelser, som utspelar sig vid flera olika tidpunkter, kan det vara svårt att veta i vilken ordning man ska se dem. Man kan se dem i ordningen de kom ut, eller i kronologisk ordning, men enligt min mening finns det ytterligare ett alternativ. Ett alternativ som framhäver alla samband filmerna emellan, och skapar bäst känsla.
 
 

Film 1: ”The Conjuring”

 
Streamingtjänst: Netflix
Releasedatum: 2013
Utspelar sig: 1971
 
Den första filmen som släpptes i serien är inte först enligt kronologisk ordning, men den introducerar universumet på bästa sätt. Vi får en glimt av flera viktiga karaktärer och lär oss vilka spelregler som gäller. Den första filmen är dessutom en av de bästa och det skadar inte att börja på topp.
 
 

Film 2: ”Annabelle: Creation”

 
Streamingtjänst: Finns att hyra på SF Anytime, Viaplay, mfl.
Releasedatum: 2017
Utspelar sig: 1955
 
Efter att ha påbörjat filmserien, hoppar vi nu tillbaka i tiden och fokuserar på prequel-filmerna. David F. Sandbergs ”Annabelle: Creation” var visserligen den andra prequel-filmen som släpptes, men i och med att den utspelar sig innan ”Annabelle” är det bäst att börja här.
 
 

Film 3: ”Annabelle”

 
Streamingtjänst: Netflix
Releasedatum: 2014
Utspelar sig: 1967
 
Här fortsätter alltså berättelsen om den läskiga dockan. Några karaktärer återses, och det är därför bra att ha sett ”Annabelle: Creation” innan man ger sig på denna film.
 
 

Film 4: ”Annabelle Comes Home”

 
Streamingtjänst: Netflix
Releasedatum: 2019
Utspelar sig: 1972
 
Vi avslutar historien om Annabelle i direkt följd, med den sista filmen om dockan. ”Annabelle Comes Home” utspelar sig ett år efter händelserna i ”The Conjuring” och vi är därmed tillbaka i handlingarnas centrum. I denna film är familjen Warren tillbaka i fokus och vi får därmed en känsla av kontinuitet i berättelsen.
 
 

Film 5: “The Nun”

 
Streamingtjänst: C More
Releasedatum: 2018
Utspelar sig: 1952
 
Nu är det dags att hoppa bakåt i tiden igen. Förvirrande, jag vet, men lita på mig. "The Nun" fokuserar på en av de onda karaktärerna som introduceras i ”The Conjuring 2” och filmerna är tätt sammankopplade. För att förstå alla samband underlättar det att börja med att se ”The Nun”.
 
 

Film 6: ”The Conjuring 2”

 
Streamingtjänst: Finns att hyra på SF Anytime, Viaplay, mfl.
Releasedatum: 2016
Utspelar sig: 1977
 
Först nu får du lov att återbesöka Ed och Lorraine Warren. Bättre sent än aldrig, speciellt eftersom du nu kommer förstå varenda detalj i filmen. 
 
 

Film 7: ”The Curse of La Llorona”

 
Streamingtjänst: Netflix
Releasedatum: 2019
Utspelar sig: 1973
 
“The Curse of La Llorona” är lite av ett sidospår i Conjuring-verse. När filmen släpptes visste vi inte att den var en del av universumet och detaljerna som knyter ihop filmen med övriga filmer är få. Anledningen till att denna film får hamna sist i den föreslagna filmordningen, är att jag misstänker att spår i handlingen kan återupptas i ”The Conjuring: The Devil Made Me Do It”, men det återstår att se.
| 17 oktober 2020 15:30 |