Skribent

Mats Karlsson

2 augusti 2012 | 23:01

Grattis Peter O'Toole, 80 år!

MovieZine gratulerar mannen som i stort sett har blivit synonym med Oscarsnomineringar, hela åtta stycken har det blivit.

Man kan om man vill kalla legendaren Peter O'Toole en riktigt otursföföljd skådespelare, med åtta Oscarsnomineringar och ingen har dessvärre lett till en Oscarsstatyett. Men det tyder mer på akademiens dåliga smak än att han inte har levererat Oscarsvärdiga rollprestationer.

O'Toole har sannerligen en lång karriär att vara stolt över. Han debuterade som 24-åring i TV-serien "Den röda nejlikan" och sitt definitiva genombrott kom sex år senare i David Leans mästerverk "Lawrence av Arabien". En av de mest hyllade filmerna som än idag är väldigt omtalad, med all rätt.

Den irländskfödde O'Toole har dock gjort många fler fantastiska rollprestationer, där vi kan räkna in filmerna "Så tuktas ett lejon", "Stuntmannen", "Caligula" och "Den sista kejsaren". Trots att han har passerat pensionsåldern har han inte tappat stinget. Så sent som 2006 blev han Oscarsnominerad för sin roll i "Venus", men förlorade guldgubben till Forest Whitaker för sin roll som Idi Amin i "Last King of Scotland". 2003 fick O'Toole lite plåster på såren med en heders-Oscar.

Att fylla 80 år stoppar inte den envise irländaren. Framöver får vi se honom i filmerna "Katherine of Alexandria" och "Mary Mother of Christ".

Nedan är ett axplock av bilder från hans långa filmkarriär.

| 2 augusti 2012 23:01 |