Skribent

Alexander Dunerfors

1 januari 2014 | 23:30

Gott Nytt År, filmnördar!

MovieZines chefredaktör Alexander Dunerfors skickar ett enormt tack till var och en av er som gjort 2013 till ännu ett rekordår på MovieZine.

Jag har blivit ombedd, eller kanske påtjatad, av att summera filmåret med den klassiska Listan. Ni vet, topp 10 eller 15 filmer från året som gått. Det visade sig svårare än väntat för det var ett jävla bra filmår, 2013, såhär i backspegeln. Oväntat bra. Men det är också så vi kommer att minnas det: för överraskningarna.

På förhand fanns det helt klart lovande favoriter, vad annars, när såna som Kathryn Bigelow, Quentin Tarantino, syskonen Wachowski och Ridley Scott skulle släppa nytt. Men i slutändan var det inte de filmerna som hamnade på allas läppar, utan snarare underdogsen som vi knappt hade hört talas om innan. Som Cannesvinnaren "Blå är den varmaste färgen", Anna Odells magiska debutfilm "Återträffen" eller Alfonso Cuaróns "Gravity", som var under utveckling i vad som känns som hundra år. Filmer som hamnat högt på mångas årslistor.

Medan jag filar lite till på mina 2013-favoriter, vill jag ta tillfället i akt och tacka alla underbara läsare och medlemmar som visar att filmintresset i Sverige håller sig starkt. För 10:e året i rad (vi firade ett fantastiskt jubileum i somras!) visar MovieZine på uppåtgående siffror, med flera miljoner unika besökare varje år.

Ett extra stort tack till alla som hör av sig med kommentarer, frågor och förslag. Vi läser och tar till oss allt, trots att det ibland dröjer innan vi kan svara eller åtgärda vad som nu kan vara knas. Med en stor sajt följer ibland buggar. Men jag kan berätta att våra tekniker jobbar för fullt bakom kulisserna, för att kunna släppa alla förändringar och kanske en del nya funktioner på en och samma gång inom bara någon månad. Förhoppningsvis ska denna lilla filmnörds-oas, som ni gjort till Sveriges mest besökta filmsajt, bli betydligt fräschare, snabbare och bättre på alla sätt.

Det var en liten avstickare om vad som komma skall. Men vad har vi mer gjort under 2013? Vi har bland annat breddat vår TV-bevakning med dagliga nyheter om vad som sker i "den lilla rutan". Ett steg helt i rätt riktning när binge-tittande allt mer konkurrerar med filmfrossan hemma i sofforna, och skådespelare och regissörer hoppar mellan formaten som aldrig förr. TV-satsningen på MovieZine har fått mycket bra respons och kommer att fortsätta, utan att för den skull ta utrymme från vår filmbevakning.

Vi har besökt de stora filmfestivalerna i Berlin, Cannes och Venedig. Vi har intervjuat några av årets stora personligheter på filmfronten, från "Hobbit"-filmernas Andy Serkis och våra husgudar Zack Snyder och Guillermo del Toro till spännande svenska debutanter som Adam Lundgren och Edda Magnason. Och jag vet knappt själv hur det gick till, men vi har recenserat över 460 filmer under året. Vilket måste vara något slags rekord, det också.

Nu tar jag och mina kollegor nya tag inför 2014. Redan nu står festivalerna i Sundance och Göteborg och väntar på oss. Och som sagt finns det en del coola nyheter att visa upp för er inom kort, så kom gärna tillbaka.

Just ja, så var det det med Listan. Här kommer mina favoritfilmer från 2013. Jag måste inflika att jag fullkomligt älskade Spike Jonzes "Her", men den får vänta. För allas bästa går vi här efter svenska premiärdatum.

1. Cloud Atlas

Så visst, lösnäsorna var fula och storyn småflummig. "Cloud Atlas" är inte vad som traditionellt sett ses som en bra film, med sin lite för långa speltid och samma skådisar i olika roller. Fuck that. Den är fullkomligt magisk, ambitiös, orädd och spektakulär och jag älskar varenda sekund. Om 20 år är det den enda filmen jag verkligen kommer att minnas från 2013.

2. Jakten

Drabbande danskt drama som inte lämnar någon oberörd. Mäktigt.

3. Philomena

Jag skrattade och grät ikapp med alla de andra tanterna i salongen, och blev lite extra kär i Judi Dench på köpet.

4. Les Misérables

Om ni inte redan insett det så är jag svag för filmer som lyckas framkalla känslor. De är oftast inte så här många på ett och samma år...

5. Gravity

En ny klassiker i rymdgenren, att mäta sig med "Alien" och "2001". Bioupplevelsen är helt oslagbar, frågan är hur väl filmen håller för hemmatittande framöver?

6. Rush

Ron Howard knockade mig med sitt historieberättande. Man behöver inte vara F1-fan för att uppslukas.

7. Stoker

Snyggaste filmen i år, helt klart.

8. Känn ingen sorg

En sån knockout från Sveriges enda regissörer som vågar överdosera med känslor, intryck, musik och filmtricks.

9. Before Midnight

Avslutningen (?) på en kärlekshistoria jag följt sedan 1995. Ett ljuvligt återseende som tyvärr lämnade en del att önska.

10. Prisoners

Denis Vileneuve, var har du varit hela mitt liv? Efter tunga "Prisoners" och snyggt experimentella "Enemy" kan han vara den mest spännande regissören just nu.

11. World War Z

Årets blockbusters var bäst i scenerna där de drog ner på tempot och effekthysterin. Den sista akten i Marc Forsters problemdrabbade projekt är en riktig nagelbitare, gjord med riktigt små medel.

12. Återträffen

Att leka med filmformen på det här sättet och ändå göra en film som är lättillgänglig och igenkännande, det är en bedrift i sig. Jag håller tummarna för att konstnären Anna Odell inte lägger kameran på hyllan riktigt än.

13. Beasts of the Southern Wild

Bortglömd på många årslistor på grund av tidig premiär (januari 2013), jag vill ändå minnas Behn Zaitlins första film som poetisk och vacker med en fullkomligt grym liten hjältinna i huvudrollen.

14. You're Next

Skräckgenren gör ytterst lite för att förnya sig den senaste tiden. "You're Next" är det fräschaste och mest effektiva som jag sett i genren på flera år.

15. TPB AFK

Efter ett mycket lovande dokumentär-år 2012 vet jag inte riktigt vad som hände. Simon Kloses Pirate Bay-granskning var det enda som verkligen stack ut i det svaga utbudet. Dessutom nytänkande med att släppa filmen online direkt (vilket orättvist diskar Klose & co från årets Guldbaggegala). Ett fascinerande ämne och den snyggaste Stockholmsskildringen sedan Fincher var här.

Vad kommer ni att minnas från filmåret 2013? Vad är ni nöjda med här på MovieZine, och hur kan vi ge er en ännu bättre sajt i år? Lämna en kommentar nedan!

| 1 januari 2014 23:30 |