Serie

Skribent

Alexander Svensson

6 februari 2024 | 23:00

Gina Carano stämmer Disney för sin förlorade roll i "The Mandalorian" - tar hjälp av Elon Musk

"The Mandalorian"-skådisen avskedades av Disney efter en serie kontroversiella inlägg på sociala medier. Nu återvänder hon tre år senare med en stämningsansökan sponsrad av Elon Musk.
I två säsonger spelade Gina Carano rollen som rebellsoldaten och sedermera sheriffen Cara Dune i “The Mandalorian”, och var en av seriens mest framträdande ansikten. Men i februari 2021 fick hon lämna karaktären, serien och galaxen efter att under lång tid ha skrivit kontroversiella inlägg på sociala medier. Bland annat drev hon med att markera pronomen på sociala medier, kritiserade munskydd som skydd mot Coronaviruset och jämförde republikaners situation i USA med att vara jude i Nazityskland.
 
Carano fick inte heller bara kicken från “The Mandalorian” - serien “Rangers of the New Republic”, som ryktades vara en spinoff med Cara Dune i fokus, blev skrotad. Nu, tre år senare, har Carano bestämt sig för att stämma Disney för diskriminering och felaktigt avsked. Till hjälp har hon Elon Musk, som tidigare lovat att täcka juridiska kostnader för alla som upplever sig ha blivit diskriminerade mot på grund av aktivitet på Twitter, numera X, som han äger.
 
Gina Carano som Cara Dune i "The Mandalorian".
 
Carano har gjort ett långt uttalande på X, och skriver bland annat att hon är oerhört tacksam för att få stöd från Musk och X:
 
 
I stämningsansökan kräver Carano åtminstone 75.000 dollar, plus ytterligare monetär kompensation för att ha förlorat “Rangers of the New Republic”, samt att få återvända till sin roll som Cara Dune i framtida Star Wars-projekt. Hon hävdar också att Disney negativt särbehandlat henne, då Pedro Pascal, som gör huvudrollen i “The Mandalorian” också uttryckt politiska åsikter i starka ordalag på sociala medier (han jämförde Donald Trump med Adolf Hitler), men inte lidit några konsekvenser.
 
Techmagnaten och X-ägaren Elon Musk sponsrar Gina Caranos stämning.
 
Stämningen hävdar också att Carano vid ett flertal tillfällen blev tillsagd av Disney att be om ursäkt för det hon uttryckte på sociala medier, och att hon vid ett tillfälle kallades till samtal med Lucasfilms president Kathleen Kennedy och en grupp HBTQ-anställda, vilket hon vägrade gå på. Därefter ska hon ha avskedats.
 
Disney och Lucasfilm har i skrivande stund inte kommenterat stämningen. En inte alltför långsökt gissning är att de inte kommer dela Caranos bild av situationen.
 
| 6 februari 2024 23:00 |