Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

23 maj 2019 | 12:00

George R. R. Martin kommenterar "Game of Thrones"-finalen

Kommer hans böcker att sluta på samma sätt som HBO:s framgångsrika tv-serie? Spoilervarning för slutet av "Game of Thrones".
"Game of Thrones"-skaparna David Benioff och Dan Weiss meddelade långt innan finalavsnittet sändes att de planerade att befinna sig långt bort, med sina mobiltelefoner avstängda, från omvärlden när finalen sändes. Det lär därför dröja ett tag till innan de börjar att kommentera sina beslut i det allra sista "Game of Thrones"-avsnittet.
 
Även om de två sista säsongerna har fått utstå en hel del kritik, har finalavsnittet faktiskt inte fått utstå riktigt lika mycket hat. Säcken syddes ihop på ett ganska fint och relativt lyckligt sätt, även om det såklart går att diskutera och kritisera vissa delar av det. Men det här var deras slut - och det ligger nu bakom oss.
 
George R. R. Martins två sista böcker och hans "officiella" slut på den älskade historien ligger däremot fortfarande framför oss. Via sin blogg har han kommenterat tv-finalen och sitt eget slut på bokserien.
 
 
- Hur kommer allt att sluta? Hör jag folk fråga. På samma sätt som tv-serien? Annorlunda? Hmm... ja. Och nej. Och ja. Och nej. Och ja. Och nej. Och ja. Jag arbetar i ett väldigt annorlunda medium än David och Dan, vilket vi inte får glömma. De hade sex timmar till den sista säsongen. Jag förväntar mig att mina två sista böcker kommer att täcka åtminstone 3000 manussidor tillsammans, innan jag är klar... och om fler sidor eller kapitel skulle behövas, så lägger jag till dem.
 
Det här får vi väl trots allt tolka som att Martin, som alltid har sagt att han har tyckt att tio säsonger skulle ha behövts för att berätta hela hans historia, knappast förväntar sig att bli beskylld för att ha tagit genvägar med sin historia. Vilket troligtvis även är en av de främsta anledningarna till att han har spenderat så lång tid skrivandes på den näst sista boken i bokserien.
 
Förhoppningsvis kommer han att kunna beskriva vad som egentligen rörde sig i Daenerys huvud medan hon brände ned King's Landing. För oavsett om vi i tv-serien köper att hon alltid hade det i sig, svarar serien aldrig på exakt hur hon resonerade när klockorna ringde och staden gav upp. Två Daenerys-scener senare var hon död.
 
 
Den som hoppas på att få veta mer kring de lite mindre karaktärernas öden verkar också ha mycket att se fram emot i de två sista böckerna. Martin bekräftar exempelvis att han kommer att spendera en hel del tid på karaktärer som inte ens fick plats i tv-seriens berättelse.
 
- Om inte annat, så kommer läsarna att få veta vad som hände med Jeyne Poole, Lady Stoneheart, Penny och hennes gris, Skahaz Shavepate, Arianne Martell, Darkstar, Victarion Greyjoy, Ser Garlan the Gallant, Aegon VI och mängder av andra karaktärer både stora och små som tv-seriens tittare aldrig fick chansen att lära känna.
 
Tror du att det blir Bran på tronen även i slutet av Martins böcker? Kommentera gärna nedan!
| 23 maj 2019 12:00 |