Film

Skribent

Alexander Kardelo

16 december 2020 | 15:00

George Lucas försvarar den sågade "Star Wars"-dialogen

"Kritikerna förstår sig inte på Star Wars-franchisen."
Star Wars-sagan är fylld av höga toppar och djupa dalar. Rymdäventyren har sedan år 1977 lockat en enorm fanskara, men ändå finns det scener (och ibland hela filmer) som splittrar även de trognaste av nördar.

Ett ofta kritiserat inslag är dialogen i prequelfilmen "Episod II: Klonerna anfaller". En del replikskiften mellan turturduvorna Anakin och Padme får tittarna att cringa hårt. Eller vad sägs om repliker som “I am haunted by the kiss that you should never have given me”?
 
 
Men frågar man George Lucas, som skrivit dialogen och regisserat de "romantiska" scenerna så förstår han inte kritiken, skriver Digitalspy. I en ny bok berättar han att många har missuppfattat Star Wars väldigt medvetna stil:

"Det presenteras på ett väldigt ärligt sätt, inte med glimten i ögat, och det ageras fullt ut. Men det är också konsistent med resten av filmen och med "Star Wars"-sagans stil som helhet. De flesta människor förstår inte vad "Star Wars" stil är. De inser inte att det finns ett underliggande motiv som påminner starkt om 1930-talets westerns eller en lördagsmatiné."
 
 
Scenerna mellan Hayden Christensen och Natalie Portman har ofta slaktats av kritiker och fans på grund av den taffliga dialogen. Lucas menar dock att det var precis så han ville ha dem, enligt nya boken “The Star Wars Archives 1999-2005”.

"Det var en mer romantisk period av filmskapande, och äventyrsfilmer. Och den här filmen är ännu mer ett melodrama jämfört med de andra. Det är lite mer såpopera, så arbetet med scenerna var lite mer komplext."
 

Köp boken The Star Wars Archives 1999-2005 hos Bokus.com

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Hayden Christensen ska som tur är få en ny chans att visa vad han går för i Star Wars universum. Nu är det klart att han återkommer som storskurken Darth Vader i en kommande tv-serie.
| 16 december 2020 15:00 |