Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

24 maj 2019 | 22:40

"Game of Thrones"-karaktären skulle egentligen ha överlevt

En av den åttonde säsongens mest gripande dödsscener var från början aldrig tänkt att bli av. Spoilervarning!
Trots att "Game of Thrones"-finalen nu ligger bakom oss, finns det fortfarande nästan oändligt många "tänk om"-berättelser kvar att rapportera om. Manusförfattaren Dave Hill bekräftade exempelvis nyligen, i en intervju med EW, att de under en lång tid planerade att låta Jorah Mormont överleva hela den åttonde säsongen.
 
- Under en lång tid ville vi att Jorah skulle vara med uppe vid muren i slutet. De tre som skulle ha gått ut genom tunneln skulle ha varit Jon, Jorah och Tormund. Men de logiska luckorna vi hade varit tvugna att fylla för att få Jorah upp till muren, och att lämna Danys sida precis innan [händelserna i finalen]... det gick helt enkelt inte att göra det på ett bra sätt. Och Jorah fick istället en välförtjänt och ärofull död, försvarandes kvinnan han älskar.
 
 
Personligen håller jag scenen (bilden ovan) när Daenerys gråter över Jorahs döda kropp i "The Long Night"-avsnittet, som en av den åttonde säsongens starkaste ögonblick. Vilket där och då kändes som ett väldigt passande slut för just honom - även om många fans reagerade över att Dany ens satte sig i en situation som han tvingades rädda henne ur. 
 
Men med tanke på att de länge avsåg att låta Jorah gå tillsammans med Jon och Tormund genom tunneln i slutet. Hade de troligtvis behövt åtminstone ett extra avsnitt för att låta oss se honom inse att han hade behövt hjälpa Jon att döda Dany (för varför skulle han annars ha hängt med till muren?). Vi fick visserligen se både Tyrion och Jon komma till samma insikt väldigt snabbt, men Jorahs kärlek till Dany var nog trots allt större än alla andras. 
 
 
- Det finns också något fint i att Jorah aldrig får veta vad hon gjorde. Vilket troligtvis är för det bästa. Det är en välsignelse för honom att han aldrig får veta vad som hände med henne. Och ur en rent pragmatisk story-synpunkt, så fick hans död en större mening. 
 
Frågan är nu om manusförfattarna fick ursprungsidéen från George R. R. Martin, när han avslöjade hur han har tänkt att avsluta sin historia... kanske kommer Jorah att överleva till slutet i böckerna?
 
Tycker du att de valde rätt väg när det kom till Jorahs öde i serien? Hade det varit mer kraftfullt om han hade överlevt till slutet? Kommentera gärna nedan!
| 24 maj 2019 22:40 |