Film

Skribent

Mats Karlsson

28 februari 2011 | 16:13

Galans vinnare och förlorare

"The King’s Speech" och "The Social Network" blev galans vinnare och förlorare i kategorin Bästa film och så här tyckte filmens producenter om utgången.

"The King's Speech" var den film som lyckades ta de allra tyngsta priserna med statyetter för Bästa manliga skådis (Colin Firth), Bästa originalmanus (David Seidler), Bästa regi (Tom Hooper) och Bästa film. En av filmens producenter är Harvey Weinstein, en av bröderna bakom Weinstein Company och han var självklart nöjd med utgången.

- Jag är i sjunde himlen. Jag är så exalterad att ha Colin Firth med oss här. Vi har gjort 10 filmer på 20 år tillsammans. Den här vinsten är så speciell, för efter Golden Globe blev vi uträknade. Vi förlorade alla kritikerpriser, varenda en. Men vi lyckades hålla oss på banan och det var nyckeln. Det här är fantastiskt för mitt företag. Det har medfört sig många nya filmer och nya finansieringsmöjligheter, säger Harvey Weinstein till Deadline.

"The Social Network" fick däremot se sig slagen i den prestigefyllda kategorin Bästa film, men som tröst kammade den hem 3 andra Oscars i kategorierna Bästa musik (Trent Reznor och Atticus Ross), Bästa klippning och Bästa manus efter förlaga (Aaron Sorkin). Filmens producent Mike De Luca sökte dock tröst i Spielbergs ord vid presentationen av de nominerade.

- Vi släppte filmen när vi kände att det var mest lämpligt att göra det och den överträffade våra förväntningar. Men den kanske inte var lika tilltalande för Oscarsakademin som "The King's Speech" var. Historiskt sett är det ett stort glapp mellan kritiker och de som röstar. Det är den emotionella komplexiteten jag älskar med "The Social Network". Jag fann dock tröst i Spielbergs påminnelse för de fantastiska filmer som inte vann Bästa film, säger Mike De Luca till Deadline.

| 28 februari 2011 16:13 |