Film

Skribent

Alexander Dunerfors

7 december 2013 | 18:01

Första recensionerna av "Hobbit: Smaugs ödemark"

Empire och Variety tycker att tempot är bättre i Peter Jacksons emotsedda uppföljare.

Det har varit ett långt år för Tolkien-fans. Men nu är biopremiären av "Hobbit: Smaugs ödemark" alldeles runt hörnet. På tisdag vid midnatt visas filmen för allra första gången för den svenska biopubliken, lite tidigare samma dag får ni läsa vad vi på MovieZine tycker om filmen. Men redan nu har en del internationella medier fått smygtitta på vinterns storfilm.

Och vet ni vad? De gillade vad de såg.

Empire är riktigt positiva, och smäller till med ett toppbetyg till en dystrare film som "känns mer som Sagan om Ringen":

- Midgård har fått tillbaks sin mojo! Det är en stor förbättring mot den första filmen. Den tar våra äventyrare mot okänd mark och levererar spektakel i massor, skriver Nick de Semlyen.

Variety gillar att tempot är högre:

- Om "En oväntad resa" kändes som tre tomma timmar, är sagan äntligen igång med "Smaugs ödemark". Andra kapitlet är fortfarande långt men fyller sitt syfte bättre... Det är ett robust och actionspäckat äventyr, meddelar Justin Chang.

Hollywood Reporter har vissa problem med att våra hjältar ständigt kommer undan alla faror lite för lätt. Men Todd McCarthy håller med om att filmen imponerar:

- Del två är nästan enbart ägnat åt den farliga expeditionen där tretton dvärgar ska ge Thorin Ekensköld tillbaka hans rätta plats på tronen. Faror lurar runt varje hörn, till och med fler än i boken (...) Det är klart bättre än första delen.

Som flera medier har noterat är Mikael Persbrandts roll som Beorn relativt liten. Under speltiden på 161 minuter är han med i knappt fem. Men karaktären förväntas komma tillbaka nästa vinter, i den stora sammandrabbningen i "Hobbit: Bort och hem igen".

Peter Jacksons "Hobbit: Smaugs ödemark" har sin biopremiär 11 december.

| 7 december 2013 18:01 |