Film

Skribent

Alexander Kardelo

7 december 2019 | 12:00

Följ European Film Awards 2019 live ikväll

Europeisk films egna Oscarsgala gästas av bland andra Pedro Almodóvar och Werner Herzog.
Filmer som "Smärta och ära" och "The Favourite" är nominerade på årets EFA-gala, som ikväll går av stapeln i Berlin. För 32:a året i rad belönar European Film Awards de främsta inom europeisk film. Se alla de nominerade här...
 
Flera svenska nomineringar finns med i år. Vi håller tummarna extra hårt för skådespelaren Levan Gelbakhiani, som kan vinna Bästa manliga skådespelare för sin roll i svenskproducerade dramat "And Then We Danced". Han tävlar mot bland andra Antonio Banderas och Jean Dujardin.
 
Rymdfilmen "Aniara" av Pella Kågerman och Hugo Lilja är nominerad i kategori European Discovery, där priset delas ut till långfilmsdebutanter. Dessutom är fantasydramat "Gräns" av Ali Abbasi med och tävlar om EFA People's Choice Awards, mot tunga filmer som "Cold War", "The Favourite" och "Fantastiska vidunder: Grindelwalds brott".
 
Följ galan live här från 17:00
 
 
Galans hållpunkter:
17:00 Röda mattan
19:00 Prisceremonin börjar
Ca 21:30-22:15 Slut
 
European Film Academy, som har över 3 000 medlemmar, grundades 1988 i Berlin och tillkom efter ett initiativ av ett fyrtiotal filmarbetare, med Ingmar Bergman i spetsen, som alla verkade för synliggörandet av europeisk film. Bergman var ordförande för EFA fram till 1996, då Wim Wenders tog över. Han leder fortfarande EFA, med Agnieszka Holland som styrelseordförande.
| 7 december 2019 12:00 |