Spel

Skribent

Anders Eklöf

13 februari 2024 | 17:00

Floppen "Immortals of Aveum" kostade 1,3 miljarder att utveckla

Electronic Arts påkostade förstapersonsskjutare med magi fick mediokra betyg när det släpptes i slutet av förra året.
I augusti förra året släpptes spelet "Immortals of Aveum", som är en förstapersonsskjutare där du använder dig av magi i ett 1000-årigt krig – som "Call of Duty" med trollformler.
 
Spelet fick blandad kritik och har ett samlat betyg på 69 av 100 på sajten Metacritic, där det bland annat beskrivs som "ett roligt och unikt spel" till "helt oinspirerat och smärtsamt tråkigt" av olika kritiker.
 
Ascendant Studios och Electronic Arts passade även på att släppa det i en väldigt proppad tid för spelsläpp, då bland annat stortitlar som "Diablo 4", "Starfield" och inte minst det galet hyllade "Baldur's Gate 3" dök upp i butikshyllorna.
 
 
Det hela ledde till att cirka 45 procent av de anställda fick lämna företaget, kort efter att spelet släpptes. Nu berättar en anonym tidigare anställd på Ascendant Studios för sajten IGN att spelets koncept och den galna budgeten var det som fick projektet att misslyckats.
 
Spelet ska ha kostat runt 1,3 miljarder kronor (eller 125 miljoner dollar) att utveckla samt marknadsföra. 
 
- "Immortals of Aveum" var för stort för att vara en studios debutprojekt. Det fanns absolut begåvade människor i utvecklingsteamet, men att försöka göra ett stort skjutspel för en spelare i dagens marknad är en otroligt dålig idé, speciellt när det var en helt ny franchise. Resultatet blev en repetetiv och för lång kampanj, säger den anställda till IGN.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Studion grundades av Bret Robbins, som tidigare regisserat flera spel i "Call of Duty"-serien. Han har tidigare skyllt spelets misslyckande på att det släpptes i närheten av för många stora spel. Speciellt "Baldur's Gate 3", som "ingen trodde skulle bli en så stor succé".
 
En annan utvecklare berättar för IGN att det fanns potential i spelet, men att det inte lyckades hitta sin publik.
 
- Det är varken en uppföljare eller en remake, det tar inte 400 timmar att klara, har inga mikrotransaktioner och ingen öppen värld. Alla älskade det inte, men det fick ganska bra recensioner. Ingen köpte det dock, säger personen.
 
Har du spelat "Immortals of Aveum"?
| 13 februari 2024 17:00 |