Film

Skribent

Alexander Kardelo

8 december 2020 | 11:15

Fincher får kritik för åldersskillnaden i "Mank"

30 år skiljer mellan Gary Oldman och Tuppence Middleton, som spelar ett jämnårigt gift par.
Gary Oldmans prestation i dramat "Mank" får kritikerna att slå kullerbyttor. Men åldersskillnaden med motspelerskan Tuppence Middleton har mött en del motstånd.

Oldman (62 år) och Middleton (33 år) spelar gift par i filmen om manusförfattaren Herman J. Mankiewicz och hans arbete med klassikern "Citizen Kane". Hollywoodgubbar har väl alltid dragits till yngre kvinnor, eller? Fel - verklighetens Mank var 43 år under tiden filmen utspelar sig och hans fru Sara var - hör och häpna - jämnårig med honom.

Att Mank var alkoholiserad, sjukskriven och allmänt sliten kan förklara varför den betydligt äldre Oldman ändå känns trovärdig i rollen. Men beslutet att casta en hälften så gammal skådespelerska som hans bättre hälft har mött en del kritik online.
 
 
Bland annat noterar författaren Emily Nunn på Twitter att "det finns inte en enda skådespelerska över 40 i rollistan". De andra stora kvinnliga rollerna i "Mank" spelas av Lily Collins (31 år) och Amanda Seyfried (35 år). Seyfried gestaltar skådespelerskan Marion Davies som borde ha varit (gissa!) 43 år hon också.

"Skärp er, Hollywood" skriver sajten The Wrap och påpekar att det här med sexistiska och åldersdiskriminerande castingbeslut är ett vanligt och gammalt problem.
 
 
 
Regissören David Fincher har inte svarat på kritiken om skådespelarnas åldersskillnad.
 
Och tittarna? Tja, de verkar inte bry sig om "Mank" överhuvudtaget. Det svartvita dramat om Hollywoods guldålder gick upp kort på Netflix topp 10-lista under premiärhelgen men försvann lika fort. 
| 8 december 2020 11:15 |