Film

Skribent

Alexander Kardelo

30 oktober 2020 | 09:35

”Mank” tippas bli en storfavorit på nästa Oscarsgala

Kritikerna älskar David Finchers drama om 1930-talets Hollywood.
Netflix-premiären är fortfarande några veckor bort, men de senaste dagarna har utvalda amerikanska medier fått en första titt på emotsedda ”Mank”. David Fincher är tillbaka i registolen och har satt ihop ett drama som ser ut och känns som en förlorad film från 1930-talet.

Filmen berättar historien om manusförfattaren Herman J. Mankiewicz (spelad av Gary Oldman), och hans inblandning i Orson Welles mästerverk ”Citizen Kane” från 1941.
 
 
Recensionerna är fortfarande under embargo, men pressvisningarna har redan skapat en rejäl Oscarsbuzz kring filmen. The Wrap skriver att den ”tickar av många boxar”, med ett gediget hantverk och en story om filmbranschen - något som brukar gå hem på Oscarsgalan.

”Det är tydligare än någonsin att filmen kommer bli en storspelare på 93:e Oscarsgalan”, skriver sajten. ”Även under ett normalt år, då den konkurrerade med många stora studiofilmer, kunde den bli en av de mest nominerade. I pandemins 2020 känns den som ett monster.”
 
 
"Det är en av de bästa filmerna om film som jag någonsin har sett", tycker Deadlines skribent, medan New York Times undrar om detta kan bli Netflix första Bästa film-vinnare.

Spännande! Som om vi behövde en anledning att se fram emot ”Mank”, som släpps på utvalda biografer 20 november och på streaming på Netflix 4 december.
| 30 oktober 2020 09:35 |