Film

Skribent

Mats Karlsson

2 september 2010 | 16:39

Fincher drar till Hälsingland

Bollnäs får snart besök av David Fincher och skådespelarna Daniel Craig och Rooney Maara för att spela in "The Girl with the Dragon Tattoo".

Snart börjar inspelningen av amerikanska versionen av Stieg Larssons succéroman "Män som hatar kvinnor" som regisseras av David Fincher. Den Oscarsnominerade regissören David Fincher tar med sig Hollywoodstjärnorna Daniel Craig och Rooney Mara till Hälsingland.

Det har spekulerats i var den amerikanska versionen av Stieg Larssons storsäljare "Män som hatar kvinnor" ska spelas in. TT Spektra avslöjar nu att det amerikanska filmteamet kommer till Sverige under hösten. Region Gävleborg ska i nästa vecka diskutera hur de ska möta anstormningen från Hollywood.

- Eftersom det nu är officiellt att det blir av kallar de till möte för att se hur vi bäst kan ta emot filmteamet, säger Hanna Krantz, filmkonsulent på Film Gävleborg.

Delar av "Män som hatar kvinnor" kommer även att filmas i Stockholm.

- De kommer att bli mer här än vad som var tänkt från början. De gör lite nu i höst och kommer tillbaka i vår för att filma mer, säger Ann-Charlotte Jönsson, presschef på Stockholm visitors board.

Totalt planeras 31 dagars filminspelning i Stockholm.

Den svenske producenten Malte Forssell är David Finchers man i Hälsingland. Han bekräftar att han varit i trakterna kring Bollnäs för att leta efter inspelningsplatser, men är förtegen om exakt var och när inspelningen börjar.

För filmbolaget Sonys räkning har han och kollegan Ola Rutz ansökt om bygglov för filmens kulisser hos byggnadsnämnden i Bollnäs kommun.

I Segersta söder om Bollnäs har producenterna hittat den bro som är central för intrigen i Stieg Larssons första Millenniumroman. Platsen är så viktig att regissören David Fincher rätt och slätt bygger hus, båthus och bryggor bredvid bron för att få rätt miljö till filmen.

- Politikerna fattar beslut på tisdag, men jag skulle bli väldigt förvånad om det blev ett nej, säger Lars-Erik Westerberg som arbetar med bygglov i Bollnäs kommun.

Enligt honom börjar filminspelningen i Hälsingland mot slutet av september. Då ska den del av bokens handling som utspelar sig på 1960-talet filmas. I november kommer Hollywoodstjärnorna tillbaka för att filma nutida scener.

Flera andra personer anger samma period när TT Spektra frågar om filminspelningen, men Sören Staermose som har huvudansvar för den svenska delen av filmproduktionen vill inte kommentera de uppgifterna.

- Jag får inte säga någonting. Det måste gå genom Sony, säger han.

| 2 september 2010 16:39 |