Film

Skribent

Mats Karlsson

26 augusti 2011 | 19:01

Filmen om Palme under inspelning

Filmen om Olof Palme är under inspelning och har beviljats produktionsstöd av Svenska Filminstitutet och får svensk biopremiär i september 2012.

När Olof Palme sköts på öppen gata, en februarikväll i Stockholm 1986, förändrades Sverige över en natt. "Palme" är filmen om hans liv, tiden han verkade i och om det Sverige han var med om att skapa. Filmen om Olof Palme är under inspelning och har beviljats produktionsstöd av Svenska Filminstitutet.

Filmen och tv-serien som började spelas in tidigare i år kommer att bestå av unikt arkivmaterial och nyinspelade intervjuer med familjen Palme, vänner, kritiker och kollegor från olika delar av världen.

"Palme" regisseras av Kristina Lindström och Maud Nycander och filmen, som produceras av St Paul Film, görs i en lång bioversion, och som en serie i tre delar för Sveriges Television. Producenter är Fredrik Heinig och Mattias Nohrborg,

Dokumentärfilmaren Maud Nycander som tidigare bland annat gjort filmerna "Nunnan" och "Sluten avdelning" menar att tiden verkligen är mogen för att göra en film om Olof Palme:

- Vi vill göra en film som intresserar och engagerar även de som inte var födda när Olof Palme mördades, säger Maud Nycander.

Filmens andra regissör Kristina Lindström, mångårig kulturchef på Sveriges Television och ansvarig för bland annat "Elbyl", "Kobra", "K-special" och "Värsta språket", understryker vikten av att filmen speglar Palmes samtid:

- Filmen handlar om Olof Palme, men också om hans tid. Det vill säga, om den moderna svenska historien från 1920-tal fram till mordet 1986. Tiden som Palme verkade i var omvälvande, rolig och häpnadsväckande, säger Kristina Lindström.

Filmen "Palme" kommer att ha sin svenska biografpremiär i början av september 2012. TV-serien kommer att premiärvisas i Sveriges Television till julen 2012.

| 26 augusti 2011 19:01 |