Film

Skribent

Andreas Samuelson

5 september 2023 | 14:15

Adam Driver får kritik: "Varför får en amerikan spela italienare?"

Valet av Adam Driver som den italienska titelkaraktären i ”Ferrari” har kritiserats men en producent av filmen försvarar castingen.
Amerikanska Driver, som tidigare spelat italienare i ”House of Gucci”, är snart aktuell som titelkaraktären i Michael Manns kommande biopic ”Ferrari”. Driver spelar italienaren Enzo Ferrari som var grundare av racingstallet Scuderia Ferrari samt ikoniska bilmärket Ferrari.
 
Men under Venedigs filmfestival har italienska skådespelaren Pierfrancesco Favino, aktuell i ”Comandante” kritiserat valet av Driver som italienare och ifrågasatt varför italienska skådespelare inte används mer i Hollywood-film, skriver NME.
 
- Det blir kulturell appropriering. Dessa roller ges till utländska skådespelare som är distanserade från berättelsens verkliga huvudpersoner, inklusive de exotiska accenterna. Om en kuban inte kan spela en mexikan, varför kan en amerikan spela italienare? Det händer bara hos oss. I en annan tid hade Vittorio Gassman spelat Ferrari. Nu gör Driver det och ingen säger något, sade Favino.
 
Favino medverkar i Venedig-aktuella "Comandante".
 
Italiensk-kandensiska Andrea Iervolino, en av producenterna bakom ”Ferrari”, försvarar dock valet av Driver med att Italien misslyckats med att exportera skådespelare som blivit kända i Hollywood.
 
- Italiensk film måste börja se bortom Italien och finna synergier med den internationella filmindustrin, som vill investera i italienska ikoner. Filmer som ”Ferrari”, som kommer att distribueras i 150 länder, kommer att marknadsföra Italien och ett italienskt geni, sade Iervolino i The Telegraph.
 
Vad tycker du om valet av Adam Driver som Enzo Ferrari?
| 5 september 2023 14:15 |