Skribent

Mats Karlsson

25 september 2010 | 07:50

FBI:s most wanted

Vem kunde ana att man skulle få sitta och bli korsförhörd och bli tvungen att lämna ifrån sig sina fingeravtryck. Inte jag i alla fall.

Den långa resan mot Los Angeles inleddes kl 6.30 imorse svensk tid och först klockan 4.48 eller 19.48 här i LA var jag installerad på Viceroy Hotel i Santa Monica. Jag tror faktiskt att de blev väldigt glada att se mig, då de mötte mig med champagneglas.

Att det skulle bli en tuff och lång resa var jag helt införstådd med. Lite därför som jag planerar att stanna para dagar extra. Men även om resan känns lång gick den väldigt bra till tullspärren här i Los Angeles.

Det började vid första tullvakten som frågade ut mig totalt vad jag skulle göra här och ärligt som man är sa jag att det blir både jobb och nöje. Men då började han rynka på pannen och frågade efter tre olika formulär som skulle vara inlämnade och godkända innan resans början. Så det blev inte bättre än att han skickade mig vidare till tullgranskare som var väldigt närgången i sina frågor att jag var ytterst nära att fråga honom om han tänkte skriva en bok om mig.

Efter att ha suttit och svarat på hans frågor i en timma började jag bli grinig och det märkte han och påpekade att alla frågor var efter konstens alla regler och bad mig följa med en annan tullvakt som först gick igenom min väska och tog mina fingeravtryck. Han var dock av den lättsammare typen, så jag slängde ut mig frågan om mina fingeravtryck skulle hamna på FBI:s most wanted. Det tog någon sekund innan han kopplade vad jag sa, men när han gjorde det brast han ut i skratt och fortsatte skratta ända till vi var tillbaka bland de andra tjänstemännen.

Svårt att säga om det hade någon betydelse, men bara par minuter efter jag var tillbaka hade den första tullvakten fixa alla nödvändiga papper som enligt han själv tog flera dagar att bli godkända. Han hade gjort ett undantag sa han och gav mig papperen. Det var tre timmar av mitt liv som jag aldrig får tillbaka.

Men i vilket fall som helst är det över nu och nu sitter jag och njuter av roomservice som nyss har levererat en steak med fries. Jag får återkomma längre fram hur LA är, men det jag sett hittills är ganska awesome. Nu måste jag klura på lite frågor till morgondagen som är fylld med intervjuer. Imorgon kl 21 svensk tid sitter jag med Jeff Bridges.

| 25 september 2010 07:50 |