Film

Skribent

Alexander Kardelo

30 januari 2021 | 12:00

Fans hittar gömd Sverige-referens i "Monsters, Inc" - efter 20 år

Ett påskägg kommer serverat med smak av svensk lingonsylt.
Pixars animerade filmer är en guldgruva, späckade av nya små gömda detaljer att upptäcka vid varje omtitt.

Många är säkert redan medvetna om den roliga svenska detaljen som döljer sig i "Monsters, Inc", närmare bestämt i snövarelsens grotta i Himalaya. Andra tittare upptäcker den först nu på Disney+. Bakom snömannen syns nämligen en låda med texten "Swedish Lingonberry Jam".
 
 
 
"En detalj jag inte tänkt på i "Monsters, Inc" är att snömannen äter svensk lingonsylt", påpekade en användare i Facebook-gruppen Disney+ Sverige.

Kommentaren har fått flera lika förvånade svar: "Att man inte märkt av det innan, kollade faktiskt på denna igår", svarar en läsare. "Hah, skön detalj!" skriver en annan. "Jag märkte det inte heller förrän nu" kommenterar en tredje person.
 
 
 
Det är högst oklart varför den svenska lingonsylten pryds av en bild som liknar vindruvor... eller varför tillverkaren heter "Alvarez's".

Vi har också försökt hitta en vettig förklaring till detta smarriga svenska påskägg men kommer inte närmare än regissörernas egna kommentarer på dvd-utgåvan:

- Vi hade ett helt skämt i början av scenen, just när Sulley och Mike ser yetin i snön. Istället för att säga "Välkommen till Himalaya!" skulle han vråla. Och sen klipper man till honom när han äter vad som ser ut som blod på en kniv, säger Pete Docter.

- Kameran åker sakta tillbaka och det visar sig att han bara äter sylt, tillägger Lee Unkrich.

- Några skrämda bergsklättrare lämnade den efter sig, gissar Docter.
 
Missa inte heller videon där någon har klippt ihop alla Sverige-referenser som synts i "The Simpsons" genom åren.
| 30 januari 2021 12:00 |