Film

Skribent

Alexander Dunerfors

13 oktober 2013 | 15:30

"Evil Ed" kommer tillbaka

...men han behöver din hjälp! Den kultförklarade svenska splatterfilmen söker stöd till en helrestaurering.

"Evil Ed" är en film som inte liknar mycket annat som gjorts i Sverige. Med en budget som sägs motsvara några sekunder ur "Jurassic Park" har man skapat en splatterkomedi som inte bara är riktigt blodig, utan också sjukt rolig. Åtminstone är det vad jag minns av den när jag upptäckte den för 15 år sen. För "Evil Ed", som fick biopremiär 1997, har varit en svårhittad och lite bortglömd pärla sedan dess.

Men snart gör han comeback, då regissören Anders Jacobsson bestämt sig för att åter sätta saxen i projektet. Till det behöver han fansens hjälp. Ambitionen är att ta fram en specialversion med bättre bild och ljud:

- Vi har gått och pratat om en nyutgåva i fem år, mest för att det skulle vara så himla roligt för oss själva. Vi hittade en del gammalt material, inspelat på alla möjliga konstiga format, och tänkte att det måste vi ju använda. Så vi har börjat göra en del intervjuer med skådisarna. Det är ganska svårt såhär femton år senare. Ibland har vi lite olika uppfattningar om hur saker och ting verkligen var, säger Jacobsson med ett skratt.

Den planerade utgåvan "Evil Ed - Special EDition" ska innehålla mängder med extramaterial, som en över tre timmar lång bakom kulisserna-film. Dessutom finns det två scener som aldrig tidigare har visats.

- Det finns en scen som vi klippte bort utan att egentligen förstå varför. Det bara blev så i klipp-processen. Så den ska tillbaka nu, och en annan scen blir lite längre, berättar regissören.

"Evil Ed" följer en filmklippare som blir smått galen och besatt av de våldsamma filmer han arbetar med. I filmen som är inspelad helt på engelska medverkar bland andra Kim Sulocki, och Gert Fylking i en oförglömlig roll. 

Arbetet med specialutgåvan görs nu i mån av tid. Men med fansens stöd hoppas Anders Jacobsson att kunna lägga mer energi på filmen, och också kunna släppa den på Blu-ray.

Blir det någonsin en "Evil Ed 2"?

- Jag har inte kommit fram till vad en uppföljare till "Evil Ed" skulle kunna handla om. Men det finns ett projekt som vi tänkt på i tio års tid och faktiskt börjat utveckla nu. Det är "Loose Limbs", filmen i filmen, den som Ed klipper. Det blir mer som en spinoff, där är kopplingen till "Evil Ed". Det blir absolut en smal film, den går mer åt det absurda hållet med mycket praktiska specialeffekter, men om vi lyckas finansiera den så vore det en dröm, säger regissören Anders Jacobsson.

"Evil Ed - Special EDition" är tänkt att släppas under 2014.

Här kan du stötta "Evil Ed - Special EDition" med ett bidrag »

| 13 oktober 2013 15:30 |