Film

Skribent

MovieZine

16 maj 2022 | 09:30

David Hellenius och Malin Åkerman i svensk actionkomedi

Edward af Sillén regisserar "Ett sista race" - en "Fast & Furious" på svenska?
SF Studios annonserar idag sin nya actionkomedi "Ett sista race" med Edward af Sillén ("En del av mitt hjärta") som regissör. Filmen beskrivs som en komedi för hela familjen som utspelar sig en actionfylld bilracingvärld.
 
"Ett sista race" berättar historien om streetracing-legenden Dennis (David Hellenius), som levt hela sitt liv på fel sida om lagen. Efter att ha försummat sitt äktenskap och varit frånvarande större delen i sin 16-åriga dotter Hannas (Elsa Öhrn, "Vinterviken") liv har Dennis bestämt sig för att börja leva det ansvarsfulla och stilla livet. 
 
Något som snart bryts upp när Dennis får reda på att hans dotter Hanna ska delta i ett race med sin nya kille Charlie (Malte Gårdinger). För att stoppa Hanna beger sig Dennis och hans ex-fru Tove (Malin Åkerman) ut på en resa för att hämta hem dottern. Det är början på ett hisnande sista race med fart, fläkt och höga varvtal genom Sverige...
 
Manus är skrivet av Edward af Sillén, David Hellenius och Lars Vasa Johansson och är inspirerat av den norska framgångsrika filmserien "Börning" (2014, 2016 och 2020), som också är en bilactionkomedi. Hellenius spelar även den manliga huvudrollen Dennis. Malin Åkerman spelar rollen som Dennis exfru i filmen och återvänder därmed till svensk film och samarbete med Edward af Sillén efter "En del av mitt hjärta" (2019).
 
Redan i vintras avslöjade Edward af Sillén lite om sina filmplaner för MovieZine:
 
- Min nästa film är en actionkomedi, lite överraskande! Det är en film som får den unga filmälskaren i mig att bli pirrig. Jag ska säga att det är en typ av film som vi inte har sett i Sverige förut, ungefär som min förra som var en musikalfilm. Det ska bli väldigt spännande att få göra saker som inga andra gör, sa regissören. 
 
Den stjärnspäckade ensemblen består även av Jonas Karlsson, Johan Glans, Johan Ulveson, Peter Dalle, Sara Soulie, Ola Forssmed och Sissela Kyle.
 
Denna vecka startar den omfattande inspelningen av filmen i Västra Götaland för att sedan fortsätta i Norrbotten. Bilactionscenerna kommer att spelas in i Sverige med internationellt stunt- och VFX-team. 
 
Filmen beräknas ha biopremiär i Sverige på juldagen 2023.
| 16 maj 2022 09:30 |