Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

25 oktober 2016 | 13:05

Erlend Loes norska succéserie "Kampen för tilværelsen" blir tillgänglig på HBO Nordic

En satirisk dramakomedi om medelklassens "problem", skriven av Erlend Loe? Klart man vill se!
Kanske är du bekant med den norska författaren Erlend Loe som bland annat har skrivit böckerna "Naiv. Super." och "Doppler". Inte? De rekommenderas starkt. Men om du knappast är den som läser böcker till höger och vänster kanske du hellre ser en tv-serie skriven av Loe. Då har du flyt, för tv-serien "Kampen för tilværelsen" (eller "Struggle of Life") blir tillgänglig på HBO Nordic den 19 december.

Serien är en prisbelönad dramakomedi om jakten på lycka och strävan efter ett bättre liv och sätter "medelklassproblemen" i kontrast till den faktiska kampen för överlevnad.


Så här sammanfattar HBO Nordic handlingen i ett pressmeddelande:

"Tomasz Novak är en arbetslös lingvist som bor i Polen med sin flickvän och unga dotter. Han har inga pengar och ett sinande hopp om ett anständigt liv för sin familj. Han reser till Norge för att få tag på vad han anser vara lättförtjänta pengar från en far han aldrig träffat. Under Tomasz vistelse i Norge blir han alltmer integrerad i det norska samhället, här representerat av en priviligerad och välmenande grupp av medborgare i Oslos rika radhusområde, som i avsaknad av riktiga problem är experter på att skapa sina egna. Det är en värld av rikedom, stabilitet och en helt annan typ av ångest och paranoia."

Serien mottog lysande kritik efter premiären på norska NRK 2014 och belönades för bästa regi, bästa manus och bästa foto på Gullruten, vilket är den norska tv-branschens motsvarighet till Kristallen-galan.

Förutom Erlend Loe ligger Per Schreiner och Bjørn Olaf Johannessen bakom manus. På rollistan hittar vi Bartek Kaminski som Tomasz, Lena Krisitin Ellingsen, Ola G. Furuseth, Mads Ousdal, Trine Wiggen och Øystein Røger. Avsnitten är regisserade av Marit Moum Aune, Arild Andresen, Bård Breien, Thomas Seeberg Torjussen och Atle Knudsen.

Om det här låter intressant kan du se fram emot två säsonger tillgängliga på HBO Nordic den 19 december. Som ett stort fan av Erlend Loes böcker är åtminstone jag nyfiken på författarens färdigheter när det kommer till manus! Och vem behöver inte en humoristisk ögonöppnare ibland för att se sina "problem" för vad de är?

Har du någon relation till Erlend Loes böcker sedan tidigare? Vill du se "Kampen för tilværelsen"?
| 25 oktober 2016 13:05 |