Film

Skribent

Alexander Dunerfors

19 maj 2013 | 11:01

En liten värld, ett episkt äventyr

De finns i våra skogar, mitt framför våra näsor. Lövmännen, naturens väktare som håller träden blomstrande, och stoppar de onda boggarna som bringar förruttnelse och död. Skaparna av de förhistoriska kioskvältarna i "Ice Age"-serien har kommit ikapp vår nutid och zoomar in på de små, hemliga krigen ute i det gröna. MovieZine träffade regissören Chris Wedge.

Han är inte din typiska Hollywood-mogul. Med sin smittande energi och lite nördiga uppsyn känns han som en blandning av en Woody Allen-karaktär och en Stockholmsk reklamare på speed. Jag kan tänka mig att barn älskar honom. Att hans filmer har gjort succé hos den lilla publiken, det är iallafall ett som är säkert.

Men "Epic" ska bli annorlunda än "Ice Age", berättar Chris Wedge när jag träffar honom under en presentation i Cornwall, England.

- Tja, animation är överlag tillgängligt för barnen, men jag gör inte filmen med barn som min primära målgrupp. När jag var barn ville jag inte bli tvångsmatad en viss typ av film. Varje unge vill vara äldre. Vi gör en film som känns som en vuxen actionfilm, men den har allt som är kul att titta på. Små flickor älskar älvorna, små pojkar älskar action, tonåringarna och tjugoplussarna tycker det ser häftigt ut, och de vuxna kommer få ut mycket av karaktärerna och av relationerna och känslorna i filmen.

"Epic" följer Mary Katherine, en vanlig tonårstjej som snubblar över (eller snarare rakt in i) ett magiskt mikrokosmos. En stor del av filmen utspelar sig ute i naturen, i miljöer som är välbekanta för oss alla men som visas ur helt ny vinkel. Filmskaparen hoppas få barnen att tro att hans karaktärer finns på riktigt; vem har varit i farten när du ser ett ruttet löv på marken?

Finns det ett budskap om att tänka på vad vi gör med våra skogar?

- Det är inte menat så, men det kan nog bli rätt uppenbart ändå. Vi har karaktärer som slåss för livet i skogen och karaktärer som försöker förstöra den. Det är inte så att det rullar in maskiner som ska skövla hela skogen. Vi har bara valt att besöka just den här miljön. Så den känslan kommer att finnas där, men vi kommer inte med några pekpinnar.

Det har blivit närmast en regel även för animerade filmer att fylla rollistan med kända namn. "Epic" är inget undantag, här hörs till exempel Amanda Seyfried, "The Hunger Games"-aktuelle Josh Hutcherson och Beyonce Knowles. Steven Tyler är å andra sidan ingen filmstjärna, men fick även han ställa sig bakom micken för en gästroll.

- Steven Tyler är den mest energiska person som jag någonsin har mött. Han beter sig fortfarande som en sextonåring, fyrtio år senare. Han kommer in och ger järnet. Han har inte spelat, men han har en väldigt bra röst och efter ett år med den här karaktären så förstår han honom.

Ser du en möjlighet till en fortsättning? Finns det tankar på en "Epic 2"?

- Vi får se! Jag har massor med idéer. Finns det plats för en uppföljare? Jag tror att en prequel vore mer passande. Man vet aldrig vad filmen ska bli när den är klar. Man satsar all sin energi men vid något tillfälle måste man släppa den, och låta filmen bli vad den vill bli. Blir det en komedi, eller en actionfilm? Vi får se vad publiken förväntar sig att se mer av i en ny version.

Berätta om Danny Elfmans musik till "Epic".

- Det blir filmmusik för en äkta actionäventyrsfilm som kommer att dra nytta av alla hans talanger, för den sträcker sig från ett kul äventyr via hård action till väldigt känslosamma stunder. Så det kommer nog att bli kul. Det hoppas jag.

Vad tror du att "Ice Ages" framgångar beror på?

- Det är lustigt, visst går "Ice Age" riktigt bra i Staterna, men internationellt är det helt sanslöst! En del av det kan bero på att den saknar specifika kulturella referenser. Alla tar för givet att det fanns en istid då mammutar gick omkring med sabeltandade tigrar. Det jag lärde mig med "Ice Age" är att ja, folk bryr sig om historien och vill ha roligt, men det de främst är ute efter är karaktärer. När mina barn växte upp och vi gick på bio, varje gång ljusen tändes frågade de: "Pappa! Vem var din favorit?" De ville jämföra och diskutera. Det hoppas jag är en av de stora anledningarna till varför "Ice Age" fortsätter att gå bra, att publiken gillar karaktärerna.

Kan det bli en femte "Ice Age"?

- Säg det, du... Det finns inte så många femmor, va? Inte särskilt bra sådana, iallafall. Jag ska aldrig säga aldrig, men vi gör den inte förrän vi har en bra historia. 

(Intervjun med Chris Wedge publicerades först i MovieZine nr 3 - april 2013.)

"Epic - Skogens hemliga rike" har svensk biopremiär 24 maj.

| 19 maj 2013 11:01 |