TORONTO 2019

Skribent

Alexander Dunerfors Kardelo

9 september 2019 | 09:00

"En komikers uppväxt" gick hem hos publiken i Toronto

Jonas Gardell, Rojda Sekersöz och Johan Rheborg pratar om världspremiären, reaktionerna och "Desperate Housewives"-referenser.
Jonas Gardells hyllade barndomsskildring ”En komikers uppväxt” har filmats på nytt, den här gången som långfilm i regi av Rojda Sekersöz. I helgen gästade de båda världspremiären i Toronto tillsammans med sin huvudrollsinnehavare, Johan Rheborg.

- Jag var förvånad över att det var så mycket fniss och skratt, och att många av skämten gick hem, säger Rheborg till MovieZine.

- Jag har personligen haft svårt att resa, av olika skäl. Jag har varit väldigt ledsen varje gång när jag får sms från premiärer någonstans. Så bara att få åka över hela världen, tillsammans med Johan och Rojda, var för mig det roligaste. Vi har gjort den här resan tillsammans och vi avslutar den på ett så absurt sätt i Toronto. Det hade jag aldrig kunnat tänka mig, berättar Jonas Gardell.
 
 
Filmen utspelar sig i fiktiva småstaden Sävbyholm, där tolvårige Juha försöker navigera sig fram genom klassens sociala struktur. Ska han umgås med mobbarna eller själv riskera att bli mobbad? Vilka ska man bjuda på sin fest egentligen? Stora frågor som kan te sig obetydliga för en vuxen, men som kan påverka en långt senare i livet på sätt vi inte anar.

Gardell skrev boken år 1992 och kort därefter filmades den som tv-serie med Björn Kjellman. Nu har han själv återvänt till historien, mer än 25 år senare, och kan berätta den på nytt med andra perspektiv.

- Hade någon annan gjort en adaption på boken så skulle de vara tvungna att följa den stenhårt. Det gör inte den här filmen, eftersom jag har ett annat perspektiv idag. Istället för att bara smita och säga ”vänd dig aldrig om” vet jag att till slut måste vi våga möta våra spöken, och se vilka vi lämnade efter oss, säger manusförfattaren.
 
 
För Rojda Sekersöz (”Dröm vidare”) var det tematiken med vem man vill vara i en grupp som lockade.

- Juha är i ett intressant läge. Beroende på vem som tittar på honom så har han olika mycket makt. De flesta av oss är en Juha, och det är därför som boken känns så mycket. Man är inte alltid längst ner eller högst upp. Man försöker överleva.

Den vuxne Juha spelas av Johan Rheborg, som har den svåra uppgiften att agera ut de flesta av sina scener ensam i en loge.

- Jag blev väldigt berörd av manuset. Jag behövde krama om min fru, för det startade en process inom mig. Jag började tänka på mitt eget förflutna, och saker man har varit med om i skolåldern. Sen träffade jag Rojda och vi hade ett jättebra möte. Jag kände att den resan vill jag åka med på.

En specifik scen blev jobbig för alla inblandade. Det är när en gammal klasskamrat (spelad av Jakob Eklund) knackar på och väcker gamla förträngda minnen till liv.

- Alla i rummet var otroligt sänkta, kändes det som. Dagen vi gjorde den där scenen kändes det verkligen i rummet, berättar Rojda Sekersöz.
 
 
Förutom mycket allvar och tyngd finns det också en hel del pinsam igenkänning och morbid humor. Regissören avslöjar att hon och Jonas Gardell pratade om ”Desperate Housewives” under deras första möte, även om det kanske inte märks i den färdiga filmen.

- Det var min första referens när jag läste manus. Piloten till ”Desperate Housewives”, där allt är frid och fröjd tills en hemmafru skjuter sig själv. Det är intressant, vad som kan gömma sig under den vackra ytan.

”En komikers uppväxt” går upp på svenska biodukar den 11 oktober.
| 9 september 2019 09:00 |