INTERVJU

Skribent

Alexander Kardelo

27 november 2023 | 18:00

Vinterns skräckfest är serverad! Eli Roth bjuder in till en blodig "Thanksgiving"

Regissören bakom "Hostel" och "Cabin Fever" har tänkt ut kreativa mordscener sedan han var 12 år gammal.
Amerikanska högtiden Thanksgiving må vara över för i år. Men nu får vi i Sverige hugga in på alla leftovers, och det är inte helt illa. Speciellt inte när skräckmästaren Eli Roth har tillagat en så här "mysig" festmåltid...
 
Skräckfilmen "Thanksgiving" bygger på pojkfantasier som fått ligga och marinera sedan 12-årsåldern, ett riktigt långkok alltså. För när både jul, midsommar, halloween och alla hjärtans dag förärats med egna rysare, är det faktiskt lite konstigt att ingen annan hann före med att dränka USA:s heliga tacksägelsedag i blod.
 
Jag fick en pratstund med Eli Roth inför premiären för att fråga om han fick helt fria händer med sina brutala mord, och hur det är att jobba med Världens sexigaste man - Patrick Dempsey är ett av rollistans mer kända namn.
 
Vi fick ett smakprov på en blodig Thanksgiving redan 2007. Kan du berätta om hur den där första trailern kom till?
 
- Jag växte upp i Massachusetts där Thanksgiving föddes. När jag var tolv år gammal brukade min bäste vän Jeff och jag kolla på varenda skräckfilm. Det var den eran då filmer ”Halloween”, ”Black Christmas”, ”My Bloody Valentine” släpptes. ”April Fools Day”, ”Mother’s Day”, ”Silent Night, Deadly Night”… Och varje november undrade vi - varför ingen film om Thanksgiving? För Thanksgiving är ju den största helgen i Massachusetts. Vi hade en parad, pjäser sattes upp i skolorna…
 
- Så vi brukade alltid tänka ut kreativa sätt att döda folk på. ”Tänk dig en scen med en person i kalkondräkt i paraden som blir halshuggen, och springer runt som en halshuggen kalkon! Eller någon som blir rostad i ugnen!” Vi hade tänkt ut så många mord.
 
 
De brutala barndoms-fantasierna skulle få komma ut på bioduken år 2007. Eli Roths "Thanksgiving"-trailer var en av flera påhittade trailers som släpptes i samband med Tarantinos "Death Proof" och Rodriguez "Planet Terror" - en double-bill som hyllade gamla b-thrillers.
 
- Sen kom ”Grindhouse”, Quentin Tarantino och Robert Rodriguez frågade om jag ville skapa en fejkad trailer. Jag sa ”jag vet precis vad!” Såklart skulle det bli ”Thanksgiving”. Men det fanns ju ingen handling. Många år senare funderade vi, hur gör man film av det hela?
 
Roth fick svaret på sin fråga när han läste om allt fler Black Friday-reor på amerikanska varuhus, där folk kunde stampa över lik i jakten på fyndvaror. Där föddes idén till en brutal öppningsscen som bär spår av "Final Destination".
 
- Rean började allt tidigare, först 9 på morgonen, sen vid 6, sen direkt efter midnatt. Då öppnas grindarna och folk börjar döda varann för en platt-tv. Vi tänkte, ”vilket perfekt sätt att inleda filmen på!” Den börjar med ett sådant upplopp i en elektronikbutik. Några människor blir dödade. Och året efter börjar alla som hade en koppling till händelsen att dö.
 
- Det var först när vi tänkte på Black Friday som vi förstod att jo, det här kan nog bli en bra film, säger Eli Roth.
 
 
Det fans förväntar sig av en slasherfilm är våld, blod, kreativa mord och att ha kul. Du lyckas få med allt. Men hände det någonsin att studion kom och sa ”det är för mycket, det här kan vi absolut inte visa”?
 
- Självklart! Det händer mig alltid. Med varenda film jag gjort spelar jag in någon scen som får studion att säga ”stopp, vi stänger ner hela inspelningen om du inte gör om det där”. Så vi gör om scenen.
 
- Men sedan får publiken bestämma. Jag kan argumentera mot studion, men jag säger ”låt mig åtminstone testa. Låt mig visa det för några främlingar”. Ibland har studion rätt och ibland har publiken rätt. Om publiken jublar, håller för ögonen och vill se mer, då har man träffat rätt balans. Sitter de knäpptysta och tänker ”vad gör jag här, det här är inte kul längre...”, då har man gått för långt.
 
- Man vill skapa en skoj berg-och-dalbana som får folk att bli delaktiga i filmen och känna sig exalterade. Men inte så att de ångrar att de såg den.
 
 
Du har väl hört de stora nyheterna: Patrick Dempsey har blivit utsedd till Världens sexigaste man. Hur lyckas du att få dina skådespelare att jobba fokuserat, när Patrick Dempsey kommer in med all sin sexighet?
 
- Det är väldigt svårt. Vi hade det problemet på inspelningen, men inte med Patrick Dempsey. Det var Rick Hoffman, som spelar Louis Litt i ”Suits”. När Rick kommer in osar han av sexighet, skrattar Eli Roth.
 
- Nä, det var lustigt faktiskt. Vår interna chattgrupp exploderade när vi läste om Patrick Dempsey. Han hade inte berättat det för mig. Det är kul! Jag tror vi borde ta med det i våra trailers: ”Thanksgiving blev just lite hetare!”
 
 
En brutal ”Thanksgiving” med extra sexiga skådisar är att vänta på svenska biodukar den 1 december.
| 27 november 2023 18:00 |