Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

23 januari 2017 | 12:30

Eleven i "Stranger Things" skulle från början ha varit mycket våldsammare

"Hon mördade människor brutalt".
Trots att "Stranger Things" behandlar väldigt mörka ämnen och delvis utspelar sig på väldigt mörka platser, är det ändå en serie man kan se med hela familjen, möjligen med undantag för de minsta. I en intervju berättar dock skaparna Matt och Ross Duffer att karaktären Eleven var mycket mer våldsam från början, innan de tonade ner den sidan till flickan vi ser i den färdiga säsongen.

- Att ha en så ung protagonist som är så våldsam och som besitter Elevens krafter, det är inte precis "E.T". Det är ingen trevlig situation. Hon mördade människor brutalt, förklarade Ross Duffer för Vulture.

Det är intressant att föreställa sig en ännu farligare Eleven. I avsnitten framstår hon som en aning märklig men med en god förmåga till empati. Endast när hon måste använder hon sina krafter för att flippa bilar eller bryta en annan unges arm. Men Millie Bobby Browns karaktär Eleven är inte den enda som genomgick en del förändringar i processen. Även Winona Ryder som Wills mamma Joyce brukade vara mindre familjevänlig.

- Det ursprungliga pilotavsnittet var mycket mer våldsamt. Det var ursprungligen barnförbjudet. Winonas karaktär sa typ "fuck this, fuck that!" och det kändes lite onödigt. Jag tycker inte att vi offrade någonting när vi tonade ner den sidan.

En del av charmen med "Stranger Things" är just hur den känns som filmerna man såg som barn och den nostalgi tittaren får uppleva när vi tas tillbaka till en simplare tid. Kanske var det för väl att de satsade på en snällare stil.

Så vad väntar runt hörnet i framtida avsnitt? Skaparna har tidigare avslöjat att serien faktiskt blir mörkare inför nästa säsong.

- Säsong 2 blir större och potentiellt mörkare också om man tänker på vad som står på spel. Hotet, som i säsong 1 riktade sig mot Will Byers, har vuxit sig större. Jag säger inget mer än så! Men, vad jag kan säga är att säsong 2 har en större rollensemble och fortsätter hålla sig till samma magiska berättande som vi etablerade i den första säsongen. Den är karaktärdriven och handlar fortfarande om samma grupp huvudkaraktärer.

Exakt när den andra säsongen kommer är inte sagt ännu, men vi kan tippa på att den kommer ut till hösten på Netflix. Om det tar längre tid får vi hoppas att det är för kvalitetens skull.

Gjorde de rätt i att göra Eleven mindre våldsam och Joyce mindre grov i mun?
| 23 januari 2017 12:30 |