SPONSRAT

Skribent

Henrik Lindqvist

13 mars 2017 | 15:00

Eftersnack: Vältränade soldater som gör allt för varandra i "Six"

Säsongsavslutning innebär att det äntligen är fritt fram att sträck-titta på hela säsongen.
Den första säsongen av tv-kanalen Historys dramaserie "Six", som här i Sverige kan ses via HBO Nordic, har fått sin upplösning. Under åtta veckor har vi fått följa vardagen för en trupp inom flottans specialstyrka "Navy Special Warfare Development Group", också kända under smeknamnet "Seal Team Six".

Världskändisar över en natt

De extremt vältränade soldaterna har sedan slutet på 70-talet opererat utanför folks medvetande, men blev 2011 världskändisar över en natt, efter den lyckade attacken mot Osama bin Laden. Efter att styrkan blev offentlig har medlemmar i al-Qaida försökt hämnas sin ledares död. Ett halvår senare lyckades ett försök då en helikopter med Team Six-soldater blev nedskjuten i Afghanistan efter falsk information, en attack många skyller på dåvarande vicepresidenten Joe Biden som i ett tacktal dagen efter bin Ladens avrättning offentligt tackade "Team Six" för sina fina insatser.

Oavsett vilket så är det självklart att hemliga delar av ett militärt försvar, amerikanskt försvar i synnerhet, skapar känslor och rykten, som är perfekt blomjord att plantera popkultur i. "Six" är långt ifrån den första produktionen i ämnet och garanterat inte den sista, även om serien sägs vara baserade på verkliga händelser.

Lagliga yrkesmördare

Den första säsongen handlar främst om fem av medlemmarna i Team Six och deras jakt på den ökända terrorledaren Muttaqi. Jakten byter snabbt fokus när gruppens ledare Richard ”Rip” Taggart blir tillfångatagen av Boko Haram, en jakt som därefter upptar resten av säsongen. Under vägen får vi lära känna medlemmarna, deras familjer och konsekvenserna av att vara laglig yrkesmördare, vilket yttrar sig på olika vis för var och en. Faktum är att just detta är det unika med serien, som i övrigt inte tillför mycket nytt till genren. Allt som händer får konsekvenser. Inte så djupt som man hade hoppats, men ambitionen känns fräsch.

Problemtyngd inledning

"Six" visar sig vara en stabil tv-serie med en skakig start, till bredden fylld med klyschiga repliker och miljöer som inte alls ser ut som exotiska platser i mellanöstern. En förklaring kan vara att många scener fick spelas in på nytt efter att Joe Manganiello som spelade huvudrollen som Rip ersattes av Walton Goggins på grund av hälsoskäl. Allt från foto till repliker blir därefter förvånansvärt bättre för varje vecka och därmed också betygen på IMDb.

Många nya ansikten

Förutom Walton Goggins, som är känd från den moderna klassikern "The Shield", är det ont om kändisar. Många nya ansikten som alla gör ett bra jobb. Speciellt tycker jag Kyle Schmid som spelar Alex Caulder gör ett fantastiskt jobb som ensamstående surfarkille. Med snittbetyget 7,3 på IMDb är det ingen överraskning att serien fått grönt ljus för en andra säsong. Inga tider har presenterats, men jag gissar på nypremiär i början på nästa år.

Vad tyckte ni som följt "Six" under vintern? Kommentera nedan.
| 13 mars 2017 15:00 |