SPONSRAT

Skribent

Henrik Lindqvist

17 februari 2017 | 14:30

Eftersnack: Sorg, begravning och självkritik i veckans "Six"

Att jämföra "Six" med den brittiska tv-serien "Strike Back" är inte rättvist. Jag har själv gjort det vid flera tillfällen, men då för att grundhandlingen i serierna är ganska lika. Därefter slutar likheterna, har det visat sig.
När killarna i "Strike Back" dödar, skövlar och drar fram gör de det utan konsekvenser. Även om det kan vara befriande att se, är "Six" raka motsatsen och hela serien bygger istället på "orsak och verkan". Richard "Rip" Taggart dödar en oskyldig kille på ett uppdrag i första avsnittet och får flera år senare igen från hans bror. Under ett försök att frita Rip dör Buck från Navy Seal Team Six, vars begravning och sorgearbete upptar större delen av veckans sjätte avsnitt.

Ett grustag utanför Pasadena

Faktum är att "Six" för varje avsnitt gör listan på liknande serier kortare och kortare, i takt med att den utvecklas. Första avsnittet av "Six" lämnade mycket att önska, framför allt för att serien verkade ha en lägre budget än den förtjänade. Krigsscenerna såg inte alls ut att vara inspelade på plats i Afghanistan utan i ett grustag utanför Pasadena, till exempel.

Large 5994e91d897dde030c286a9a5697d86c unnamed 1

Stark kurva uppåt

Fem avsnitt senare känns manus och skådespelare både tätare och varmare. Om serien fortsätter utvecklas i samma takt kan sista avsnittet mycket väl gå till historien som världens bästa avslut. Så, ni som bara såg första avsnittet och blev besvikna; Ge serien ett eller två avsnitt till. Till och med betygen på IMDb stiger för varje avsnitt. Nästa vecka förväntar jag mig mirakel.

Självkritik är beundransvärt

"Six" gör också flera försök att spegla båda sidor i det eviga kriget mellan USA och missnöjda muslimer. Självkritik är beundransvärt, om än så ovanligt i liknande amerikanska produktioner. Försöken är trevande, men poängen når ändå fram. Snäll kille har en bror. Bror dödas och snäll kille blir arg. Snäll kille blir ond kille. Ond kille hämnas. Banalt, kan tyckas, men ambitionen uppskattas.

| 17 februari 2017 14:30 |