SPONSRAT

Skribent

Henrik Lindqvist

23 januari 2017 | 09:00

Eftersnack: Spännande om verklighetens Navy SEAL-soldater i "Six"

Den nya tv-serien ”Six” har haft premiär. Serien är producerad av History Channel och klassas som drama, men känns mer som krigs-thriller. Receptet är lite ”Homeland”, ett stänk av ”24” och en rejäl näve ”Lone Survivor”.
Handlingen i ”Six” är baserad på, eller i alla fall inspirerad av, verklighetens Navy SEAL Team Six, det förband i den amerikanska marinen som en gång fann och avrättade Usama Bin Ladin, och de uppdrag som förbandet faktiskt varit med om.

Förbandet har länge jagat den notoriske terroristledaren Muttaqi, deras vita val, och efter att ha misslyckats fånga honom ännu en gång lämnar förbandets ledare, Richard "Rip" Taggart. Det sista uppdraget slutar med att Rip avrättar en hotfull kille, trots gruppens protester. Denna sista handlingen kommer senare att få konsekvenser.

Rip spelas av Walton Goggins, främst känd från utmärkta tv-serien ”The Shield” men också från ”Sons of Anarchy”, tack vare hans skruvade karaktär Venus Van Dam (som Tig blir förälskad i, om ni minns). Honom har i alla fall jag saknat, hans konstant förvånade utseende till trots. I övriga roller har jag inte sett någon jag känner igen, än så länge.

Däremot är detta första avsnitt regisserat av en kvinna, vilket bara kan vara av godo, inte minst som en motvikt till den annars grabbiga handlingen. Men det är, å andra sidan, inte vilken kvinna som helst utan Lesli Linka Glatter, som också regisserat flera avsnitt av hårdkokta serier som ”Homeland”, ”Ray Donovan” och ”The Walking Dead”.

Ett lugnt förspel med rafflande slut


Det första avsnittet av åtta känns nästan som ett förspel, ett "meet and great" där vi får träffa karaktärerna och lära oss vem som är vem i gruppen. Här läggs också grunden för seriens fortsatta handling och det är först i avsnittets sista minuter som bitarna faller på plats och spänningen stiger. Rip blir kidnappad av Boko Haram när han skyddar en flickskola i Afrika på uppdrag av ett privat företag. Avsnittet slutar med att en uppenbart skum typ har förstått att det var Rip som avrättade hans bror två år tidigare, under jakten på Muttaqi. SEAL-gruppen, nu på väg till Afrika för att rädda Rip, tvingas alltså att slåss mot både tid och terrorister.

Serien var först planerad att starta redan förra sommaren, men bromsades då skådespelaren Joe Manganiello, allmänt känd för sin roll som varulven Alcide Herveaux i ”True Blood”, men för mig mest känd som den ganska korkade advokaten Brad Morris i ”How I Met Your Mother”, valde att hoppa av inspelningen på grund av hälsoproblem. Walton Goggins ersatte och stora delar av serien fick spelas in på nytt, varpå premiären fick vänta.

”Six” bygger på grabbiga militärklyschor. På grynig film, med en cigarett i mungipan, tackar bakfulla Rip nej till skyddsväst. Killarna i gruppen har så mycket ilska inom sig att ingen pratar, istället får deras fruar informera varandra om vad som händer i männens liv. Tv-serien tillför därmed inget nytt till genren. Å andra sidan är det tillräckligt välspelat för att håll mig kvar och efter att ha byggt upp en tät spänning mot slutet längtar jag till nästa avsnitt.


Se ett nytt avsnitt av "Six" varje torsdag på HBO Nordic.


Vad tyckte ni som redan hunnit se det första avsnittet? Kommentera nedan.
| 23 januari 2017 09:00 |