SPONSRAT

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

21 februari 2017 | 09:00

Eftersnack: "Crashing" är full av överraskningar

Även om konceptet där någon ska finna sig själv efter ett uppbrott är ett av de vanligaste som finns, känns HBO Nordics komediserie "Crashing" fräsch på grund av sina färgstarka karaktärer och många oväntade vändningar.
"Crashing" är en ny komediserie på HBO Nordic med start idag. Under åtta avsnitt ska vi följa komikern Pete Holmes vars liv i New York tar en vändning och efter att ha sett premiären vill jag ha mer. Det första avsnittet är regisserat av Judd Apatow och börjar med att hans fru Jess (Lauren Lapkus), som han har dejtat sedan unga tonår, är trött på att försörja hans dröm om att slå igenom på standup-scenen och ligger med någon annan. Pete lämnar huset och har ett gig samma kväll - där han lär känna sin idol Artie Lange, som berörs av hans missöde. Han verkar dra till sig trubbel och kvällen bli full av galna händelser, men också några djupare insikter om sig själv och livet.

Under åtta måndagar framöver ska vi diskutera den här underhållande serien och vad som framför allt slår mig med det första avsnittet är manusskrivandet. Humor, såväl som engagemang, bygger till stor del på överraskningsmoment och för ett avsnitt på bara trettio minuter hinner jag överraskas många gånger. Även om konceptet där någon måste finna sig själv efter ett uppbrott är ett av de vanligaste som finns, känns "Crashing" fräsch på grund av sina färgstarka karaktärer och många oväntade vändningar.



Om du tänker se premiären idag, varnar jag först för spoilers i resten av texten. Den första överraskningen var hur dåliga Petes framträdanden är på scen. Detta är inte min personliga åsikt, utan hur serien vill framställa honom. Vanligtvis i den här typen av serier där någon vill satsa på sin kreativa talang brukar de, tja, ha talang. Det är ju ett viktigt inslag för att vi som publik ska heja på karaktären och tycka att den ska fortsätta att eftersträva sin dröm. Det ska därför bli intressant att se vad HBO gör med den här vinkeln. Har han en hemlig potential som väntar på att blomma ut under rätt omständigheter? Eller ska han komma till rätta med att han inte borde bli komiker och finna sitt rätta kall?

Han träffar senare en mer etablerad stand-uppare, Artie Lange, som först ger honom mycket skit för framträdandet men som sedan blir investerad när han hör om Petes frus otrohet. Inte investerad nog att låna ut sin soffa under natten, men tillräckligt för att ta Petes bilnycklar och försöka köra iväg medan Pete distraherar bärgningsbilen, som vill frakta bort fordonet efter olaglig parkering.

Här kommer avsnittets andra överraskning. Det är hemskt nog att Pete håller på att förlora bilen efter allt som han redan gått snett och det blir intressant redan när Artie tar bilnycklarna, men när det komiskt nog avslöjas att bilen redan sitter fast med en lina i bärgningsbilen och Pete måste förklara sitt försök att rymma, når scenen sitt absoluta kulmen och man måste gömma sig bakom kudden. Regin ihop med manuset funkar som bäst i den här scenen.



Pete får rådet att förlåta otroheten och fixa relationen. Han åker hem till sitt hus för att prata med sin fru och här börjar det kännas förutsägbart. Hon kan inte ta tillbaka honom redan, för då finns det ingen mer själavandring för honom att göra i resten av serien. Hon kan inte heller bara blankt säga nej och mena det, för då hade han inte behövt åka tillbaka alls: det förändrar ingenting i handlingen. Därför gäspar man lite grann och vet att det här kommer bli en av seriens övergripande storylines, där det ska velas fram och tillbaka innan de får varandra igen på slutet, visare och kärare efter allt de gått igenom. 

Men vänta lite, det här är ju "Crashing" och då måste det finnas en oförutsedd twist: Jess knullkompis Leif ger Pete något hippiepladder om hur de alla är sammankopplade själsligt och hur de därför båda har sex med hans fru. Han säger något om hur han kan vara Petes andra hälft som håller hans fru tillfredsställd medan Pete finner sig själv på egen hand. Vi skrattar nu åt smörjan, men förmodligen kommer Pete att tacka Leif i slutet av serien. Hur som helst: Pete inser att han borde ha åkt hem igen och möter upp Artie istället.

Hade det inte varit för bärgningen hade Artie och Pete sagt adjö för gott nu, men istället börjar de bli viktiga vänner, även om Artie är lite av en älskvärd skitstövel. När de båda anfalls i tunnelbanan av en uteliggare med kniv som vill råna dem och Pete räddar Artie från att bli knivhuggen, tror man naturligtvis att denna hjälteakt kommer att förändra Artie och göra honom tacksam och ödmjuk. Istället springer han därifrån och låter Pete bli rånad och knivskuren. Vad gör Artie? Köper sig en wrap i gatuköket och ger Pete skit för att han var dum nog att försvara honom mot rånaren. Ännu en härlig, oväntad vändning.

Men det finns en poäng bakom som vi börjar ana nu: Artie lär Pete en viktig livsläxa att han måste bli tuffare om han ska klara sig i den här världen. Det är nämligen några av de sista orden Artie säger till Pete, innan denne somnar på Arties soffa. Något vi vet att Artie aldrig skulle tillåta vem som helst att göra och som därför cementerar deras nya vänskap inför andra avsnittet.



Frågorna vi lämnas med inför fortsättningen är få, men ändå vill man se mer. De två största problemen är hur Pete ska nå framgång med sin komik och vad som ska hända med honom och Jess. Han har också det problemet att han inte har någonstans att bo och rätt ont om pengar, då Jess var den som försörjde honom på sin lärarlön. Med tanke på hur motvillig Artie var till en början med att ha en inneboene på soffan kan detta bli ett rejält problem för Pete snart om han blir utkastad.

Se till att kolla igen nästa vecka för då erbjuds Pete att snorta kokain och Artie har en ståupp-gig! Se förhandssnutten här.


Avsnitten kommer att släppas veckovis på HBO Nordic varje måndag i åtta veckor och MovieZine kommer att följa utvecklingen. Kommentera gärna i fältet nedan vilket intryck du fick av premiären av "Crashing". 

Håller du med i mina reflektioner? Kommer du att fortsätta titta? Låt oss diskutera!
| 21 februari 2017 09:00 |