SPONSRAT

Skribent

Henrik Lindqvist

5 februari 2017 | 15:00

Eftersnack: Mörkret sluter sig kring Rip i "Six"

Det tredje avsnittet av ”Six” är helt dedikerat Rip och hans kamp.
Richard ”Rip” Taggart hålls fortfarande fängslad i västra Afrika av Boko Haram, som nu pressar USA på 10 miljoner dollar i utbyte mot Rip. Den amerikanska militären gör allt för att lokalisera och rädda Rip, men det tredje avsnittet av ”Six” är helt dedikerat Rip och hans kamp.

Skarp väg nedåt

Rip är en ensam människa, uppslukad av sitt jobb som långsamt lockar över honom till en mörk sida. Han saknar familj och de enda vänner han har är resten av Team Six. I tillbakablickar får vi följa förbandet då han fortfarande var chef. För varje uppdrag förändras Rip långsamt och till slut börjar både vänner och familj att ifrågasätta hans allt hårdare tag och irrationella beslut. Väl framme i nutid står det klart att Rip inte längre är varken lycklig eller pålitlig.

Friskt vågat, hälften vunnet

Den Rip som nu är i terroristernas våld verkar ha tappat allt hopp, både om sig själv och sina medfångar, mestadels kvinnor och barn som dagligen våldtas. En kväll ber Rip sin medfånge Na'omi att berätta om hennes familj, som om hennes historia kanske kan ge honom nytt hopp, en anledning att slåss och försöka fly från fängelset. Ett sista försök att rädda både sig själv och de kvinnor och barn som hålls fångna. Flyktförsöket misslyckas, men avsnittet slutar ändå med ett beslut som kanske kan ta Rip ett steg tillbaka, bort från mörkret.

Verkligheten överträffar manus

Enligt utsago ska det finnas en rejäl portion verklighet bakom det som sker, då händelserna är baserade på, eller åtminstone inspirerade av, verklighetens ”Navy Seal Team Six”. Med det i åtanke, och om det stämmer, kan man inte annat än förfasas av läget i delar av Afrika (och så klart också andra delar av världen). Terrorister som helt saknar mänskliga känslor och spärrar, inte helt olikt Rip själv. Kort sagt… Ingen, oavsett sida, mår speciellt bra.

| 5 februari 2017 15:00 |