SPONSRAT

Skribent

Henrik Lindqvist

26 februari 2017 | 09:00

Eftersnack: Moralen ifrågasätts i veckans ”Six”

Redan i första avsnittet av ”Six” fick vi se Richard ”Rip” Taggart avrätta en pojke, sittande på knä med armarna i luften, för att visa att han var ofarlig. Rip sköt i alla fall, till allas förvåning. Nu hålls Rip fången av den ökända terroristen Akmal, som också råkar vara den döda pojkens bror.
Den publicerade video där Rip erkänner att han mördat pojken blir ett hett samtalsämne i landet. Alla inblandades familjer har nu fått en glimt av vad Team Six sysslar med, en insikt som i kombination med de eviga och våldsamma resorna till Afrika börjar ta ut sin rätt på gruppens medlemmar och deras familjer.

Trots att alla förstår att Rip gjort fel, att Rip är en mördare, är det inget som kan rubba hans status som hjälte. Fishbait försvarar Rip så här: ”What Rip did shooting that kid? It's not what I signed up for, but bottom line? We're on the right side.”

Var går gränsen för mord i krig?

Även om Rip erkände för att rädda livet på två flickor, så är det inget han är stolt över. Det kändes nästan som om Rip mådde bättre av att få erkänna. Rip gjorde naturligtvis fel som mördade pojken, men hur fel? I veckans avsnitt slår Team Six till mot ett hus i Panama för att tillfångata Akmals syster. I huset avrättas bland annat en kvinna som sträcker sig efter en pistol. Med Rips erkännande i färskt minne; hade det inte räckt med att skada kvinnan? Var det nödvändigt att döda henne? Hur nödvändigt?



En fling i allt det mörka

Rips medfånge, lärarinnan Na’omi, gör klart att det inte spelar någon roll vad Rip gjort tidigare. Hon vet att Rip skulle göra allt i sin makt för att rädda henne och skolflickorna. Hon inser att man ibland måste göra uppoffringar för att rädda andra, en insikt som verkar få de två att komma varann lite närmare. Hon berättar att hon höll tyst och lät Boko Haram våldta henne, i hopp om att skolflickorna skulle få vara i fred.

Med två avsnitt kvar hoppas jag, för Rips skull, att Na’omi får överleva. Vem vet? De skulle kunna bli ett bra par tillsammans.

| 26 februari 2017 09:00 |