SPONSRAT

Skribent

Henrik Lindqvist

26 april 2016 | 13:00

Eftersnack: Chris mår knappast bättre efter veckans "Fear the Walking Dead"

Måndag. Bänkad igen. Förra veckans avsnitt slutade utan egentlig ”klipphängare”, så förväntningarna på dagens avsnitt är stora.
Den våldsamma inledningen med nya och okända karaktärer lägger snabbt ribban. Vi får inga namn eller annan bakgrund, men personerna i den här livbåten vill överleva till varje pris. Ironiskt, med tanke på hur snabbt de dödar varann. Redan efter någon minuter återstår bara tre personer; en man, en kvinna och en brännskadad kille.

Nästa: Baja

Victor styr Abigail vidare mor sitt mål, och ingen annan på båten verkar ha en aning om vart de är på väg. Gissningsvis är de alla, och borde vara, ganska nöjda med att vara på en lugn plats med både mat och vatten.

Kan någon ge Travis en hand?

När båtens kylsystem slutar fungera, och motorerna riskerar att bli överhettade, hoppar Travis ner i den svarta vattnet för att undersöka saken. Något stoppar inflödet. Travis har så klart ingen aning, men vi som tittar känner igen tröjan på zombisen som fastnat i insuget. Det ser ut att vara samma okända man som tidigare satt i livbåten. Stackars Travis tvingas göra rent hela systemet från zombie-puré och lösa händer.

Alicia upptäcker ett kraschat flygplan på land, högar av resväskor, och får idéen att åka i land och leta efter ”bra att ha”-saker. En uppenbart dålig idé. Väl där väljer dessutom Chris att vandra iväg på egen hand. Lär de sig aldrig?

Flygplansläge

När Chris hittar flygplanskroppen är det tur för honom att passagerarna lyssnat på flygvärdinnorna och satt på sig sina bälten. Zombiesarna sitter därmed där de sitter. Chris hittar en överlevare med bruten ryggrad och inser att han måste slå ihjäl den stackaren, en scen som fick mig att vända bort blicken en stund. Huah. Chris kommer sannolikt inte att må bättre efter det här avsnittet. Inte jag heller.

Skaldjurstartar

Nick, klanten, ramlar rakt ner på en zombie som sitter fast i sanden och livnär sig på levande krabbor. Och detta precis när jag trodde avsnittet inte kunde bli mycket äckligare. Men, inget ont som inte för något gott med sig. Nick upptäcker det vi trogna tittare redan känner till... Om man smetar in sig i zombie-blod så kan man röra sig fritt bland de döda, en upptäckt Nick sannolikt kommer att få användning av senare (precis som Rick, Daryl och Glenn).

Hjärtlöst eller tanklöst?

Stranden blir plötsligt invaderad av en armé av döda, jagandes kvinnan från inledningen. Hon och hennes brännskadade vän får skjuts ut till Abigail, men Victor Strands tålamod är slut.

Beslutet att inte ta ombord kvinnan och hennes brännskadade vän kan verka smart inledningsvis men när man i samma tagning ser storleken på Abigail, och inser hur mycket människor som får plats, så verkar beslutet hjärtlöst. Victor Strands beslut att till slut kapa linan till gummibåten kan därför ses som extremt hjärtlöst. Eller smart? Eller har gänget skaffat sig en fiende för framtida avsnitt? Vad tror ni?

| 26 april 2016 13:00 |