SPONSRAT

Skribent

Henrik Lindqvist

12 april 2017 | 12:00

Eftersnack: Chuck är på väg att knyta ihop säcken i "Billions"

Det börjar bli svettigt att heta Axelrod, även om han själv inte har förstått det än.
Ärkefienderna Chuck och Bobby har flera egenskaper gemensamt. Framför allt agerar de båda på impulser och låter sina känslor styra lite för ofta. Men, samtidigt som Bobby har byggt hela sin verksamhet på just känslor, är det inte ok, ibland olagligt till och med, för Chuck att låta sig svepas med i känslostormarna som uppstår var femtonde minut. Det är den stora skillnaden.

Gamla skolans elever

Chuck, som tidigare handskats med stora problem på grund av sina impulser och sin ohälsosamma besatthet av Bobby Axelrod, har bestämt sig för att sansa sig, inte bara för att han nästa förlorat både jobb och familj, utan också för att han till slut bestämt sig för att kandidera till guvernör. Trots att Chuck är en idealist som ”kan själv” är det svårt att inte ta emot hjälp från den gamla skolans elever, exempelvis Chuck Senior och Jack Foley, som alla vill hjälpa… nej, få möjligheten att utnyttja den makt som Chuck eventuell kommer att besitta i framtiden, som guvernör.

En maskin eller ett kugghjul?

Chuck kan till slut inte stå emot genvägarna som ett partnerskap med en elev från den gamla skolan innebär, och tackar ja till draghjälp från räven Jack Foley, även om Chuck faktiskt sänkte sin första motståndare, Bob Sweeney, på egen hand. Lite synd då jag hoppades att Chuck skulle slå sig fram för egen maskin, snarare än att bli en kugge i en större, äldre och rostigare apparat.

När kriget kom till Sandicot

Bobby, däremot, har inte lärt sig att hantera varken humör eller impulser. Hans humör har många gånger varit hans styrka, men i veckans avsnitt skiter han sig själv på ryggen. Rejält. Utan att veta om det så startar han en virvelvind som kan bli svår att komma loss från då han skrikandes förklarar att han tänker tömma Sandicot på allt som finns och vinna tillbaka varenda dollar han förlorade.
 
 
Bobby är naturligtvis ovetande om Chucks politiska planer, men framför allt vet Bobby ingenting om att Chuck enligt undersökningar ligger efter norr över, exempelvis i Sandicot. Plötsligt har Chuck en chans att stå upp för alla stackare i staden som snart är en krigszon och inte bara vinna stora politiska poäng utan också få möjligheten att sänka Bobby. Detta, mina vänner, är värt en cigarr.

Vad händer sen?

När Chuck nu flyttar sitt fokus från Axe Capitals till sin egen post som eventuell guvernör finns det en risk att ”Billions” blir ännu mer lik tv-serien ”House of Cards”. Någonstans hoppas jag ändå att Chucks politiska karriär inte lyfter, bara för att kampen giganterna emellan ska få fortsätta med oförändrad styrka.
 
| 12 april 2017 12:00 |