SPONSRAT

Skribent

Henrik Lindqvist

21 mars 2017 | 21:00

Eftersnack: Vem är Wags, killen man älskar att hata i "Billions"?

Rollistan är lång i tv-serien "Billions", men få karaktärer sticker ut som Wags, främst för hans sätt att motivera undersåtarna på Axe Capitals. Vem är han och varför är han egentligen så otrevlig?
Vem är Bobbys absolut närmaste man, Mike "Wags" Wagner? Den burdusa karaktären, spelad av David Costabile (främst känd från "Damages", "Breaking Bad" och "Suits") har hittills fått ganska lite utrymme, även om han gjort det mesta av sina korta tillfällen framför kameran genom att skrika, hota och förnedra via långa och imponerande meningar fulla av roliga skruvar (som ingen vågar skratta åt). 

Han är snabb, effektiv och fruktad snarare än respekterad. Jag har under hela seriens sexton avsnitt uppskattat Wags utbrott, men har också funderat på vem han är och varför han kämpar så hårt för att framstå som vidrigare än han säkert är.

Missbrukare av i stort sett allt


Redan i förra avsnittet fick vi lära känna Wags lite bättre då hans problem kom i fokus. Även veckans avsnitt fortsätter att belysa en annan sida av tyrannen. Wags hårda leverne har börjat bli ett problem, inte bara för honom själv utan också för Axe Capitals. Efter en lång tid av missbruk (av i stort sett allt inklusive dropp varje morgon) är det något så enkelt som en okänd tatuering på rumpan som får både Wags och Bobby att börja ta hans fritid på allvar. Så vitt vi vet så är han ensam utan barn, vilket gör Bobby och företaget till hans närmaste familj.

Jag har hittills inte förstått mig på Wags. Är han bara en rolig karaktär? Kanske har min okunskap med mitt cv att göra, där jag aldrig varit anställd på ett företag med fler än tio personer? Men i veckans avsnitt förstod jag äntligen att Wags roll på Axe Capitals är genial.



Wags roll på Axe är genial


Bortsett från att vara Bobbys högra hand, som alltid har goda råd redo för leverans, är Wags också Bobbys livvakt, hans flugpapper. Wags är företagets "bad cop" som motiverar de anställda med skräck och hot, vilket gör Bobby till allas "good cop". Det är självklart inte sant, men som anställd på Axe Capitals måste det vara omöjligt att värja sig för den enkla psykologin och därför fungerar arrangemanget.

Wendys första steg tillbaka


Efter att ha bett om hjälp från företagets före detta psykolog, Wendy Rhodes, lyckas hon få honom tillbaka på rätt spår igen, inte minst för att han felaktigt upplever att Bobby inte längre behöver honom, något han befarar skulle innebära slutet för hans liv, likt en änkeman som tappar lusten på liv efter att hans fru avlidit. Wendys roll i veckans avsnitt betyder inte bara att Wags hittat tillbaka till sitt elaka jag igen, utan också att hon själv tagit sitt första steg tillbaka till Axe Capital, om jag får sia om framtiden för serien. Jag säger det varje vecka... Snart är hon tillbaka i vargens lya igen.

| 21 mars 2017 21:00 |