Spel

Skribent

Anders Eklöf

11 maj 2022 | 09:30

EA Sports förlorar namnet "FIFA" efter 30 år

Efter 30 år av spel med titeln "FIFA" väljer EA Sports att bryta samarbetet med det internationella fotbollsförbundet.
1993 släppte EA Sports spelet "FIFA International Soccer" till konsolen Sega Mega Drive. Nu 30 år senare bryter utgivaren med FIFA, vilket innebär att spelserien kommer börja heta "EA Sports FC" nästa år.
 
- Allt du älskar med våra spel kommer att vara en del av "EA Sports FC". Samma fantastiska upplevelser, spellägen, ligor, turneringar, klubbar och fotbollsspelare kommer att finnas där, skriver de i sitt uttalande.
 
EA Sports kommer att behålla sina över 300 licenspartners, vilket innebär att över 19 000 spelare, över 700 lag, över 100 arenor och 30 ligor kommer att fortsätta dyka upp i spelen. Det inkluderar partnerskap med Premier League, La Liga, Bundesliga och flera andra.
 
EA Sports ser det nya namnet som en möjlighet att skapa något nytt och utveckla konceptet, för att "expandera till nya autentiska upplevelser som frambringar glädje, inkludering och inlevelse till ett globalt community med fans".
 
Under 2022 ska dock fortfarande ett sista "FIFA"-spel släppas, men under sommaren 2023 lovar de att vi ska få veta mer om "EA Sports FC".
 
 
Enligt rapporter från förra året ligger konflikter mellan EA och FIFA bakom beslutet. EA ville utveckla idéer kring så kallade NFT:er, medan FIFA ville ha mer kontroll med möjlighet att samarbeta med andra företag.
 
Det verkar dock som att FIFA kommer skapa egna spel med det klassiska namnet, med andra utvecklare.
 
- Jag kan försäkra dig om att det enda autentiska och riktiga spelet som har "FIFA"-namnet kommer att vara det bästa som finns tillgängligt för spelare och fotballsfans. "FIFA" är det globala originalnamnet, så vi ser fram emot "FIFA 23", "FIFA 24", "FIFA 25" och "FIFA 26", säger FIFA-presidenten Gianni Infantino i ett pressmeddelande.
 
Kommer du köpa "FIFA 24" eller "EA Sports FC" i framtiden?
| 11 maj 2022 09:30 |