Film

Skribent

Daniel Berglund

7 juli 2024 | 12:00

10 dumma skämt i "Dumma mej"-filmerna som bara vuxna fattar

“Dumma mej 4” har just börjat gå på bio. MovieZine ser tillbaka på tio sköna referenser och skämt från filmserien som kan gå barnen över huvudet.
Många av filmbolaget Illuminations filmer är riktade mot barn men innehåller detaljer för alla vuxna som kollar - till exempel för de föräldrar som tvingas sitta med.
 
Den fjärde filmen (eller sjätte om man räknar med de två minion-filmerna) har precis haft premiär och handlar om före detta-skurken Gru som med sin familj tvingas att fly och byta identiteter. Utifrån hur mycket hela filmserien har tjänat - totalt ungefär 4675 miljoner dollar - har du förmodligen sett i alla fall en av filmerna.
 
Förhoppningsvis känner du därför igen några av de listade sakerna. Med det sagt - låt oss börja!
 

1. Den gigantiska bilen och Grus ekonomi…

 
 
I första filmen säger direktören för “Bank of Evil” till Gru att hans onda planer aldrig har lett till ekonomisk vinst. Jag menar, man kan anta att minionerna inte får särskilt mycket betalt - men det måste kosta en del att finansiera alla hans manicker.
 
Har du sett bilen som Gru kör runt? Det finns ett tillfälle när han ska fickparkera denna och aggressivt kör bort de närstående bilarna - något de allra flesta vuxna säkert önskar att de hade kunnat göra. Tur att Gru inte behöver tänka på försäkringar.
 
För att inte tala om hans underjordiska bas. För vuxna som ser på dessa filmer kan man fundera kring hur det hela går ihop. Antingen så stjäl han - vilket vi redan vet att han inte går med vinst genom, eller så håller han på med någon form av pyramidspel…
 

2. Banan eller något annat?

 
 
Ett återkommande skämt i filmserien är minionernas orimligt stora besatthet av bananer. Kanske gillar de bäret (ja, bananer är tydligen bär…) lite för mycket? I andra filmen befinner sig våra gula favoritkaraktärer på en strand där de passar på och njuter av livet. En bit utanför stranden flyter en minion runt på en badboj. Helt plötsligt dyker det upp en banan mellan benen - från ingenstans. Badbojen har ett hål i mitten, så man kan ju undra var han fick bananen från…
 

3. Krymp- och frysstrålens brottslighet

 
 
Något som man nog bara tänker på ifall man är vuxen är hur sjukt uppenbart det är för allmänheten att Gru är ond. Han gömmer inte alls sina planer och begår tydliga brott helt öppet. Det är inte småbrott heller, utan han använder allt från sin “shrink ray” på människor till att frysa in dem (vilket säkert dödar dem eftersom de inte kan andas). Han kastar tårgas i en folkhop, han stjäl massa saker, och åker runt i ett gigantiskt fordon som bara skriker “skurk”. Och ändå blir han inte arresterad?
 
Gru skulle liksom inte vara särskilt svår att spåra. Vi får vara glada att öppen brottslighet inte fungerar så här i verkliga livet.
 

4. Lyckad hjärt- och lungräddning

 
 
Ännu en rolig detalj går att finna i “Dumma mej 2” för de som är särskilt uppmärksamma. När Gru börjar att leva ett lite mer respektabelt liv i samband med sin nya familj, så börjar han att producera fruktgelé (av alla saker man kan hålla på med).
 
I en scen när man får se hela produktionen kan man i bakgrunden på vänstra sidan se två minioner som börjar bråka med varandra. Den ene slår ner den andra med sin hammare men inser snabbt vad han gjort. I ett försök att rädda sin kompanjon börjar han att utföra hjärt-lungräddning - inkluderandes mun-mot-mot. Precis innan filmen klipper vidare till nästa scen ser vi att HLR fungerade, och minionerna återförenas.
 

5. YMCA, Mona Lisa, och Spider-Man?

 
 
I slutet av samma film får vi se ett exempel på vad filmserien brukar göra - nämligen slänga in massa referenser till historia och kultur av olika slag. Detta är oftast saker som barn kanske inte direkt förstår. Innan eftertexterna rullar dansar minionerna till den klassiska låten YMCA av Village People. Detaljen här är att de faktiskt är utklädda till bandets medlemmar.
 
Det finns otroligt många referenser i filmserien, däribland även till Austin Powers och James Bond genom Grus utseende (likt 007s ärkefiende Ernst Stavro Blofeld och Austin Powers motståndare Dr. Evil). Man kan även se Mona Lisa och Vincent Van Goghs “Stjärnenatt” i barnens sovrum.
 
I fjärde filmen ser vi bland annat ett återskapande av tågscenen från “Spider-Man 2” (2004). Vi ser även ett “BTS”-mobilskal (och hör andra Kpop-låtar ex. Blackpinks “Boombayah” för alla er Blinks därute).
 

6. Flintskallighet

 
 
“Dumma Mej 3” ser Gru återförenas med sin tvillingbror Dru (som roligt nog också spelas av legenden Steve Carell). När vi för första gången ser tvillingparet mötas tar Dru av sin hatt för att visa sitt makalösa hår. Gru, som tidigare varit positivt inställd till sin bror, upplever en sekunds avundsjuka över hårväxten. Är man vuxen förstår man nog detta lite mer - det kanske dessutom är relaterbart. Gru ser dock förbi denna skillnad och blir snabbt en god vän med sin bror.
 

7. Miss Hatties ondska

 
 
Om vi fortsätter på temat av relaterbarhet så finns det mycket i filmserien att kolla på. Gru måste hitta en balans mellan arbete och familj, och den senaste filmen visar den känsla man får när man flyttat till ett nytt område och vill lära känna sina grannar.
 
De vuxna som har barn kan relatera till Grus föräldraroll. Han försöker konstant vara en bra pappa trots sin historia som skurk, och arbetar på att bli en kärleksfull far. I första “Dumma Mej” är Miss Hattie, som ansvarar för barnhemmet, en av antagonisterna.
 
Det är först när man ser på detta som vuxen som man på riktigt förstår hur sjuk hon verkligen är. Om barnen inte arbetar sätter hon dem i en kartongbox över helgen, och hon är villig att låta en misstänksam man adoptera barnen bara för att han flirtar med henne.
 

8. Utklädnaden vid Towern

 
 
I filmen “Minioner” (2015) finns det en scen när titelkaraktärerna försöker bryta sig in i Towern i London. De får veta att inga barn är tillåtna. Minionerna kommer på en plan och vi får se tre som har ställt sig på varandra utklädda till en kvinna, med peruk och allt. Glasögonen på den i mitten ersätter bysten på kvinnan och de chockerar den närstående fransmannen som säkert hade förväntat sig något annat. De betalar med en guldtacka och lyckas bli insläppta.
 

9. Minionernas språk

 
 
En kul detalj är att minionerna faktiskt rätt ofta talar riktiga språk. Vissa ord är såklart väldigt lätta att förstå för alla, såsom “Banana”. Andra är lite svårare. Språket är en stor blandning av språk. Ta till exempel scenen från “Dumma Mej 2” när minionerna springer till glassmaskinen och skriker “Gelato”, vilket vuxna kan koppla till italienskans ord för glass. I filmen “Minioner” när Bob tackar drottningen för hans teddybjörn så säger han “Terima Kasih” vilket betyder “Tack” på indonesiska och malajiska.
 
Karaktärernas namn är rätt ofta skämt som bara vuxna förstår. I “Dumma mej 4” har vi till exempel Maxime Le Mal (Maxime den onda) som - precis som Gru - gick på skolan “Lycée pas bon” (ungefär: den dåliga skolan).
 

10. Laserögon eller bildspråk?

 
 
I “Dumma mej 4” får åskådarna också lära känna mega-minionerna. Denna grupp har superkrafter som de knappt kan kontrollera, vilket leder till flera kaotiska situationer. En av minionerna har ett enskilt laseröga precis som Cyclops i X-Men. Vid ett tillfälle blir denne kysst och man ser honom hoppa till lite av glädje. Han rodnar och man ser hur laserstrålen sätts igång starkt. För de vuxna som kollar kan man dra en del associationer till denna reaktion…
 
Avslutningsvis finns det supermånga referenser och skämt som bara vuxna på riktigt förstår när de ser "Dumma mej"-filmerna. Trots att den huvudsakliga målgruppen är barn så kan även vuxna i alla fall ha lite kul. Om du därför ser dem med dina barn så finns det något för dig också. Personligen skulle jag kanske rekommendera något annat om du är vuxen men inte förälder.
 
Den fjärde filmen har precis haft premiär i Sverige och går på bio. Ifall du funderar kring ifall du borde se den så kan du läsa MovieZines recension här.
| 7 juli 2024 12:00 |