Skribent

Alexander Dunerfors

19 april 2013 | 23:30

Du, Cannes-chefen - var är brudarna?

Festivalens konstnärlige ledare adresserar bristen på kvinnor - och Lars von Trier - i programmet.

Cannes filmfestival har fått sin beskärda del av skandaler senaste åren. Först var det uttalanden från Lars von Trier som fick honom portad från den franska rivieran, senaste åren har det snarare handlat om vilken korvfest tävlingsprogrammet bjuder på. Från ingen kvinna i tävlan i fjol, till en enda i år.

Många har varit både upprörda och nyfikna på vad festivalens överhuvud Thierry Fremaux har att säga om saken. Screen Daily ställde frågan.

- Bristen på kvinnor inom film är ett problem. Man kan attackera Cannes men det löser inte problemet. Det är lätt att diskutera problemet utan att göra något åt saken, där fanns en kontrovers förra året och under de tolv månader som följde hände absolut inget, säger Fremaux till tidningen.

- Kvinnor kan, precis som män, göra dåliga filmer. Vi nobbade säkert hundratals män och dussintals kvinnor. Vi kommer inte att ta in en film bara för att den är gjord av en kvinna - vilken förolämpning. Ja, film är mansdominerat men det är inte klokt att diskutera det enbart under Cannes.

Heter man dock Lars von Trier har man nog en stående inbjudan till festivalen. Så länge man blir klar i tid med sin film:

- Han portades 2011 men var aldrig portad för all framtid. Hans "Nymphomaniac" blev helt enkelt inte klar i tid. Den dagen han har en film klar för Cannes kommer vi att prata om det.

Årets festival i Cannes börjar den 15 maj.

| 19 april 2013 23:30 |