Film

Skribent

Oskar Möller

26 oktober 2021 | 16:30

Dödsskjutningen på "Rust" - en trigger för Hollywood

Dödsskjutningen under inspelningen av "Rust" fick en  hel värld att ställa frågor. Men medan utredningarna pågår står en sak klar - Hollywood tampas med skit på sin bakgård.
Skottlossningen som skedde under inspelningen av ”Rust” var något som borde vara en omöjlighet. Ändå skedde tragedin där filmfotografen Halina Hutchins sköts till döds efter att Alec Baldwin avfyrade ett vapen som antogs vara säkrat. Även filmens regissör Joel Souza ådrog sig skador efter händelsen.
 
Dan avlidna Halina Hutchins beskrevs som en stjärna på uppgång av branschen. Efter olyckan hyllades hon av sin make i en tweet med en hjärtevärmande bild i naturen tillsammans med parets son. Han ber också medierna om att respektera familjens privatliv i deras sorgeprocess. Förhoppningsvis får familjen vara i fred från medierna men med tanke på de allvarliga efterdyningarna för branschen är det här knappast det sista vi hört om "Rust".
 
Förlusten för Hutchins familj är ofattbar men tragedin kommer även att sätta tunga spår hos samtliga som arbetade med filminspelningen. Dessutom frågar sig en hel värld hur en sån ofattbar tragedi kunde äga rum.
 
Eftersom vådaskjutningen hade en dödlig utgång är händelsen föremål för en aktiv polisutredning. Alec Baldwin, liksom andra från inspelningen har fått avge sina vittnesmål för polisen. Under kommande veckor kommer såväl officiella myndigheter  som filmbolagens företrädare att göra uttömande utredningar för att komma med svar.
 

Händelsen steg för steg

 
En artikel i New York Times beskriver hur det tragiska händelseförloppet gick till. Alec Baldwin var mitt uppe i en scen där hans rollfigur skulle grabba tag i ett vapen. Den 63-årige skådespelaren inväntade instruktioner för att genomföra scenen. Filmens vapenansvarige hade tidigare förberett en vagn med tre pistoler. Den assisterande producenten David Halls valde ut ett av vapnen och deklarerade att det var en "cold gun" - alltså säker att avfyra - och räckte det till Baldwin som fyrade av.
 
Bara några timmar tidigare hade flera ur teamet som arbetade med filmen lämnat inspelningen efter en dispyt om bristande säkerhet och dåliga villkor. 
 

Begränsad budget leder till bristande säkerhet

 
Händelsen bekräftar bilden av en industri där hjulen snurrar allt snabbare och alltmer content pushas ut till en omättlig publik.
 
Pålitliga branschtidningen Variety har fått fatt på flera av branschens insiders som sagt att händelsen speglar ett antal ”oroväckande trender” i den samtidiga filmindustrin. Källorna menar att jakten på snabb content har exploderat efter pandemin - ofta på bekostnad av tillräckliga förberedelser.
 
Antalet arbetsroller som behöver fyllas under en filminspelning är många, men det blir svårt för en indieproduktion med begränsad budget och pressat schema att tillmötesgå de faktiska kraven – istället får oerfarna medarbetare roller de i stort sett inte är kvalificerade för. Det hela sker under en tid när branschorganisationen IATSE, en fackförening för filmarbetare har kallat medlemmarna till en strejk som hotade att sätta filmindustrin ur spel. Den 60 000 man starka organisationen krävde högre lägstalöner och ett mänskligare arbetsschema - många filmarbetare arbetar löjligt långa skift utan någon chans att vila upp sig.
 
En annan stötesten branschorganisationen har varnat för är säkerheten för filmarbetare som alltför ofta missköts av produktionsbolag som ser hanteringen av dödliga skjutvapen och stunts som något som de gjort förut och inte bryr sig om att försäkra sig om att man följer de nödvändiga säkerhetsprotokollen - något som visar sig brista i de fall exempelvis stuntmän misster livet.
 
Det tragiska dödsfallet under inspelningen av "Rust" ger IATSE vind i seglen - filmbranschen kan helt klart rentav vara dödlig för sina anställda. Frågan är bara om de nödvändiga förändringarna av branschens arbetsvillkor verkligen kommer att äga rum.
 
Halyna Hutchins var filmfotograf under inspelningen av "Rust".
 
Men den mest uppskakande Hollywoodtragedin på länge kommer inte att sopas under mattan i ett allmänt upprop mot taskiga arbetsförhållande och en callout mot en industri som vi vet har varit problematisk under en lång tid. Mediedramaturgin kräver att man utser en skyldig – så vem kan ställas till svars?
 
Rust har hela sju bolag inblandade i sin produktion. Flera källor pekar dock ut ett av dem, Streamline Global som särskilt problematiskt. Bolagets medgrundare Emily Hunter Salveson och Ryan Donnell Smith är filmens verkställande producent respektive producent. Salveson har tidigare uttalat sig i en artikel i Variety från 2017: "Filmer är en biprodukt av den omfattande skatteplaneringsstrategi vi erbjuder våra kunder". Det är inte en inställning som inspirerar mycket förtroende - men det finns som sagt fler kockar i soppan. 
 

"En olycka som väntar på att hända"

 
I en intervju med Los Angeles Times säger den erfarene rekvisitören Neal W. Zoromski att Rusts produktionsteam inte gjorde ett gott intryck på honom. Zoromski har årtionden av erfaremhet i branschen och har hanterat rekvisita i bland annat ”Grace and Frankie”, ”Scandal” och blockbustern ”The Day After Tomorrow”. Han var initialt tänkt att jobba med projektet men valde att hopp av i ett mejl när han insåg att produktionen verkade slarvig och att de ansvariga var överdrivet fokuserade på att spara in pengar.
 
- Efter att jag skickade mailet hade jag en knut i magen. Det här är en olycka som väntar på att hända, uttalar han sig.
 
Neal W Zoromski fick en dålig känsla efter att ha mejlat med filmens producenter.
 
Han fick dessvärre rätt och nu är vi mitt uppe i en härdsmälta av spekulationer och fingerpekningar. Att enskilda personer  har gjort fel och bör ställas till svars är bortom allt tvivel. Men händelsen utgör också ett larm för en bransch där något gått fruktansvärt snett. Förhoppningsvis jobbar filmbolagen gemensamt på att säkerställa tryggheten i branschen istället för att se det som en enskild tragisk incident.
| 26 oktober 2021 16:30 |