Film

Skribent

MovieZine

16 oktober 2020 | 08:30

Disney+ adderar varning till flera filmklassiker

Streamingtjänsten informerar om ”negativa skildringar och oacceptabel behandling av människor eller kulturer”.
Streamingtjänsten Disney+ inleder numera utvalda animerade filmer med en varningstext. Textskylten som syns i ungefär elva sekunder informerar tittarna om att:

”Det här programmet innehåller negativa skildringar och/eller oacceptabel behandling av människor eller kulturer. Dessa stereotyper var fel då, och de är fel nu. Istället för att ta bort innehållet vill vi kännas vid dess skadliga effekter, lära oss av dem och inspirera till samtal om hur vi bygger en mer inkluderande framtid tillsammans.”
 
 
Filmerna är bland annat ”Dumbo”, ”Peter Pan” och ”Aristocats”. Samma text hittas i Info-rutan vid animerade klassikerna ”Djungelboken” och ”Lady och Lufsen”.
 
På sajten Stories Matter förklarar Disney närmare vilka dessa problematiska skildringar är.
 
 
I ”Aristocats” (1970) finns katten som är en rasistisk karikatyr av asiatiska människor. Han talar med brytning och spelar piano med ätpinnar.
 
 
I ”Dumbo” (1941) figurerar kråkorna vars musikalnummer är en homage till rasistiska Minstrelshower från förr. Ledaren, Jim Crow, delar namn med de lagar som tillät segregering i amerikanska Södern.
 
 
I ”Peter Pan” (1953) skildras ursprungsbefolkningen på ett stereotypiskt vis, och kallas nedvärderande för ”Redskins”.
 
Trots att Disney erkänner gamla synder, finns det inga planer på att släppa ”Sången om Södern” från 1946, musikalfilmen som blivit kontroversiell för hur den skildrar afroamerikanska slavar.
| 16 oktober 2020 08:30 |