RYKTE

Skribent

Alexander Kardelo

11 augusti 2020 | 16:00

Disney överger 4K-utgåvor?

Film på skiva? Snart ett minne blott. Tråkiga nyheter för de som hoppades få se Fox-klassiker i fin upplösning.
En gedigen filmsamling har länge varit hörnstenen i varje cineasts hem och vardagsrum. Och trots växande streaming har snygga kvalitetsutgåvor och 4K Ultra HD ändå fått många att envist hålla fast vid sina fysiska skivor.

Tyvärr är det på utdöende, och det rapporteras att Disney inte planerar att ge ut några äldre filmer på 4K (just nu). Detta gäller spelfilmer från såväl Disneys egna katalog som 20th Century Fox, som de numera äger. Så räkna inte med att se klassiska titlar som "Aliens", "The French Connection" eller "Fight Club" på 4K-blurays inom snar framtid. Beslutet gäller dock inte animerade filmer från Disney och Pixar, eller deras Star Wars- och Marveltitlar. 

Anledningen är att studion vill lägga allt krut på sin streamingtjänst, Disney Plus, istället för att stötta fysiska skivor med låg efterfrågan.

Men det är inte otänkbart att Disney framöver ändrar ställning om specifika titlar, enligt sajten The Digital Bits. Med lite tur kan vi få se James Camerons filmer som "True Lies" eller "Avgrunden" släppas på 4K-utgåvor, i väntan på hans "Avatar"-uppföljare.
 
Disney kan också välja att släppa "mindre eftertraktade" filmer till distributörer som Criterion, som då skulle kunna bekosta en 4K-utgåva.
 
Uppdatering 13/8: Disney dementerar uppgifterna och säger till Forbes: "Vi utvärderar varje release från fall till fall."
 
Köper du fortfarande film på skiva? Kommentera nedan.
| 11 augusti 2020 16:00 |