Film

Skribent

MovieZine

22 april 2024 | 05:00

Avdelning Q utreder flickmord: Nu släpps den danska biosuccén "Den gränslöse" i Sverige

Hedda Stiernstedt gör en av huvudrollerna i den senaste, sjätte, filmen om Avdelning Q.
”Den gränslöse” är en dansk deckarthriller som är baserad på boken med samma namn av Jussi Adler-Olsen. Här möter du kriminalkommissarie Carl Mørck, kollegan Assad och sekreteraren Rose Knudsen, som arbetar med gamla olösta fall. De arbetar i en källarbelägen avdelning på en polisstation i Köpenhamn som går under namnet Q.
 
Detta är den sjätte filmen i ordningen, så Avdelning Q erbjuder fler sevärda filmer där du får följa med in i det spännande polisarbetet. I de fyra första spelades huvudrollerna av Nikolaj Lie Kaas och Fares Fares. Sedan förra filmen ”Marcoeffekten” är det istället Ulrich Thomsen som leder ensemblen.
 
I ”Den gränslöse” skickas Rose till Bornholm för att delta i en avskedsfest för en av Mörks vänner och tidigare kollegor. Hon, Mörk och Assad blir där indragna i ett gammalt fall där en ung flicka mördats. En koppling upptäcks mellan den lokala polisen och en soldyrkande sekt och dess manipulativa ledare. En ledare som styr med järnvilja och som inte skyr några medel för att försvara sig och de sina.
 
Det blev stor biosuccé när ”Den gränslöse” släpptes på danska biografer i februari. Med 85 000 sålda biljetter under premiärhelgen räknas den som den mest framgångsrika danska filmen på flera år.
 
Men kritikernas omdömen går isär. "Man får valuta för pengarna" skriver Ekko i sin recension och tillägger att filmen "är bättre än boken och har en sevärd skurk". Mindre imponerad var Soundvenues kritiker: "Tror de att vi aldrig har sett en deckare förr?" Man menar också att "Carl Mørck är fortfarande en tråkig typ".
 
I rollistan finns bland andra svenska Hedda Stiernstedt (”Vår tid är nu”), Lisa Carlehed (”Utvandrarna”) och Afshin Firouzi (”Dag & Nat”). Regissör är Ole Christian Madsen, bland annat känd för ”Flamman och Citronen” (2008).
 
”Den gränslöse” släpps digitalt idag på tjänster som SF Anytime, Apple och Viaplay Store.
 
 

Här är alla filmer i Avdelning Q-serien i rätt ordning

 
● ”Kvinnan i rummet” (2013)
● ”Fasanjägarna” (2014)
● ”Flaskpost från P” (2016)
● ”Journal 64” (2018)
● ”Marcoeffekten” (2021)
● ”Den gränslöse” (2024)
 
Karin Nilsson
| 22 april 2024 05:00 |