Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

12 oktober 2016 | 16:00

Det har blivit dags för "Channel Zero" att skrämma slag på oss

Har du letat efter en skräck-serie med inspiration från "Twin Peaks" och Stephen King? Idag har den premiär.
Letar du efter en skräck-serie i "Twin Peaks"- och Stephen King-anda? Då har du tur. Idag har "Channel Zero" seriepremiär på kabelkanalen Syfy. Om du har missat trailern tidigare hittar du den här nedan:


Den första säsongen bjuder på 6 avsnitt och är baserad på en novell kallad "Candle Cove" skriven av Kris Straub. Historien handlar om ett bissarrt barnprogram som har lämnat sådana spår hos de barn som växte upp med programmet att det påverkar deras agerande i vuxen ålder. I huvudrollerna ser vi Fiona Shaw ("Harry Potter"-filmerna) och Paul Schneider ("Parks and Recreation"). 

Berättelsen tillhör en blandgenre av spänning och skräck kallad "creepypasta", som ofta är korta, kusliga historier som cirkulerar i internetforum. Straubs novell är dock inte ursprungligen en creepypasta. Seriens showrunner, Nick Antosca ("Hannibal"), säger så här om novellen som "Channel Zero" är baserad på:

- Straubs berättelse är en underbart enkel idé med några skräckinjagande, otäcka detaljer och en elegant upplösning.

Det farliga barnprogrammet i handlingen behövde spelas in för att kunna användas på tv-skärmarna inuti serien och vem har inte sett obehagliga dockshower i sin barndom? Mannen som skapade "Mupparna", Jim Henson, fick uppdraget att designa handdockorna till barnprogrammet i "Channel Zero".

- Vi bad honom att designa något som skulle se skit ut och extremt lågbudget, berättar Antosca. Han fick skapa både enorma och pyttesmå versioner av dockorna och filma hela dockföreställningen på egen hand. Det var helt sjukt.

I manusrummet för "Channel Zero" hade Antosca hjälp av bland andra "Twin Peaks"-veteranen Harley Peyton och "Hannibals" Don Mancini. Även Bryan Fuller, som ligger bakom "Hannibal" och "Star Trek", har agerat rådgivare för att bygga intressanta karaktärer.

Oktober är ju årets skräckmånad och när skräcken kommer paketerad i "Twin Peaks"-inspirerad anda, toppad med lite Stephen King-toner, kan man väl inte annat än bli nyfiken.

Serien har premiär idag på Syfy.

Tänker du se "Channel Zero"?
| 12 oktober 2016 16:00 |