Film

Skribent

Alexander Kardelo

16 november 2021 | 13:40

Det finns en tre timmar lång version av "Harry Potter och de vises sten"

Men kommer mugglare som vi någonsin att få se den?
Den 23 november 2001 hade första "Harry Potter"-filmen svensk biopremiär. Succén var omedelbar när den lille trollkarlen, redan en favorit för många unga läsare, tog steget över till bioduken. Warner Bros tvekade inte länge innan nästa bok filmatiserades, och nästa, och nästa. Tio år senare hade vi fått följa Harry, Ron och Hermione genom hela skolgången på Hogwarts, magiskolan där ondska och dödliga faror verkar lura bakom varje hörn.

Kring 20-årsjubileet fick The Wrap en intervju med Chris Columbus, där filmens regissör gläntar på dörren till hemligheternas kammare. Han avslöjar att den första versionen av "Harry Potter och de vises sten" var betydligt längre:

- Vi visste att filmen skulle funka eftersom vi hade gjort en del förhandsvisningar. Särskilt i Chicago där vi visade en version som var tre timmar lång. Efteråt sa föräldrarna att den var för lång, medan barnen sa att den var för kort. Jag tänkte att barn brukar ju bli uttråkade snabbare, så det är ett gott tecken.
 
 
Inför biopremiären valde man ändå att korta ned filmen med en halvtimme. En speltid på 2,5 timme ansågs lite mer hanterbar, och en av de saker som dessvärre fick ryka var Peeves - gasten som spökar runt på Hogwarts och skapar kaos i J.K. Rowlings bok.

Warner Bros har släppt några olika versioner av "Harry Potter och de vises sten", och bortklippta scener figurerar på nätet. Men än så länge har fansen inte sett Peeves, som spelades av brittiske komikern Rik Mayall.

Men ingenting är väl omöjligt i dessa Snyder Cut-tider, och Columbus önskar att tretimmarsversionen någon gång ska få visas för allmänheten igen.

- Vi måste stoppa tillbaka Peeves i filmen, säger han.
| 16 november 2021 13:40 |