Film

Skribent

Andreas Samuelson

24 januari 2024 | 18:00

Denna ikoniska rockstjärna spelade nästan Doc Brown i ”Tillbaka till framtiden”

Rollen som Doc Brown i ”Tillbaka till framtiden”-filmerna är troligen Christopher Lloyds mest kända. Men en populär rockstjärna fick nästan rollen.
Få filmkaraktärer från 1980-talet är så ikoniska som Doc Brown i ”Tillbaka till framtiden”-filmerna. Christopher Lloyds insats som den galna vetenskapsmannen med sitt vita, yviga hår är tillsammans med Michael J. Fox en av anledningarna till filmernas popularitet.
 
 
Men rollen gick nästan till någon helt annan nämligen Mark Mothersbaugh, sångare i new wave-bandet Devo (mest kända för 1980-talshiten ”Whip It”). Enligt Mothersbaugh såg regissören Robert Zemeckis och producenten Steven Spielberg en konsert med Devo och bjöd in sångaren till ett möte.
 
- De går fram till mig och säger ”Hej, vi vill prata med dig om något. Vi jobbar på en film och vill prata om att jobba med dig.” Jag säger ”Åh, det låter bra”. Jag minns att jag i två veckor fortsatte att tänka ”de ska anlita mig för att göra filmmusiken."
 
Men artisten var inte beredd på det erbjudandet duon hade i åtanke, skriver Screen Rant.
 
- Så jag går på det här mötet och de säger "vi älskade dig på scenen, hur ert band ser ut, och hur ni ser ut. Vi vill att du ska vara en galen vetenskapsman i den här filmen vi håller på med.” Och jag säger ”vad menar ni?” Och de säger, ”ja, det finns en roll i filmen, en kille som springer runt i en labbrock, och han har en bil som han förvandlar till tidsmaskin. Vi vill att du ska spela den rollen.”
 
Men Mothersbaugh hade inget intresse av att skådespela på film och när Zemeckis och Spielberg påpekade att han agerade så bra på scen så kontrade artisten med att de hittar på det själva.
 
- Jag gör inte vad andra ber om, jag har aldrig fått frågan om att göra det här, jag vill inte göra det. Och jag minns bara att jag gick och tänkte ”de bad mig inte att göra filmmusiken, jag kan inte tro det. Jag trodde att det var det som skulle hända.’ Så kan det gå.
 
Efter att Jeff Goldblum, Dudley Moore, Ron Silver, Robin Williams, John Cleese, Mandy Patinkin, Gene Hackman, James Woods och John Lithgow varit påtänkta så erbjöds rollen till Lloyd som efter tvekan tackade ja, och resten är filmhistoria.
 
Devos musik kan höras i en rad filmer men Mothersbaugh har (oftast med sitt band) sporadiskt dykt upp i filmer som ”Pray TV” (1980), ”Human Highway” (1982), ”The Spirit of ’76” (1990) och ”Mystery Men” (1999).
 
Kunde du tänkt dig Devo-sångaren (eller någon annan) i rollen som Doc Brown?
| 24 januari 2024 18:00 |