Serie

Skribent

Josefine Krischausky

15 november 2021 | 18:30

Netflix-serien "Den osannolika mördaren" anmäls för förtal

Den nya skildringen av Palmemordet har tidigare fått stark kritik av anhöriga till Stig Engström, som i serien pekas ut som gärningsmannen. Nu tas fallet vidare till en juridisk nivå.
Netflix-serien "Den osannolika mördaren" har anmälts till Justitiekanslern för förtal av avliden. Detta på grund av seriens porträttering av Stig Engström, den så kallade Skandiamannen, som tydligt pekas ut som Olof Palmes mördare.
 
"Den osannolika mördaren", med Robert Gustafsson i rollen som Engström, släpptes tidigare i november och har tagit emot flera positiva omdömen. Samtidigt har dramat mötts av stark kritik, inte minst av anhöriga till Engström. Bland annat väcktes starka känslor hos hans exfru, som i serien spelas av Eva Melander. 
 
Robert Gustafsson och Eva Melander i "Den osannolika mördaren".  
 
Som svar på kritiken har Netflix pekat på att serien endast är en fiktiv tolkning av mordet och utredningen. "Serien är inspirerad av en redan existerande berättelse, boken “Den osannolika mördaren: Skandiamannen och mordet på Olof Palme” av Thomas Pettersson och gör inte anspråk på att presentera en lösning på fallet", menar streamingtjänsten i en kommentar till Kulturnyheterna. 
 
Även i själva serien förtydligar Netflix att handlingen endast utgår från en teori, då Engström inte är bevisat skyldig. ”Baserad på ett olöst brott”, lyder texten som inleder varje avsnitt.
 
Motiveringen höll dock inte måttet, enligt personen som har anmält serien till JK. ”Att ett utpekande sker i skönlitteratur har aldrig utgjort ett hinder mot en fällande dom för förtal eller förtal av avliden och samma resonemang bör tillämpas på den typ av (av verkligheten ”inspirerad”) fiktion som det här rör sig om”, skriver anmälaren enligt SVT
 
Ett liknande fall förekom 2012, när Olof Palmes son lämnade in en förtalsanmälan mot filmen "Call Girl". I filmen skildrades det hur en svensk statsminister, till utseendet lik Palme, köpte sex av en minderårig. JK valde dock att inte väcka något åtal. 
 
Netflix har avstått från att kommentera den nya förtalsanmälan. 
| 15 november 2021 18:30 |