Skribent

Alexander Dunerfors

29 oktober 2013 | 11:30

De tävlar om långfilmsstipendium

5,4 miljoner kronor i produktionsstöd ligger i potten när Stockholms filmfestivals Långfilmstipendium ska delas ut för tredje året i rad.

Stipendiet riktar sig till kvinnliga regissörer med högst två långfilmer i bagaget, och garanterar både distribution och premiär på festivalen framöver. I år blir det premiär för stipendiets första vinnare, "Ömheten" av Sofia Norlin.

- Stipendiet är ett av de största i sitt slag och genom denna satsning ger vi förutsättningar för nya röster att komma fram och göra sig hörda, säger festivalchefen Git Scheynius.

Fyra kandidater har korats och nu fortsätter juryarbetet med att utse det projekt som når hela vägen fram.

De nominerade projekten är:

"Oron" av Terese Andrén

En fastighetsmäklare i Stockholms innerstad bryter sig loss från sitt ordnade liv - driven av en övertygelse om att en global kollaps är nära bosätter han sig på landet.

"She's Wild Again Tonight" av Fia-Stina Sandlund

En modern "Fröken Julie" med Jens Lekman och Alexandra Dahlström som skruvade versioner av sig själva i en granskning av "den unga medvetna sfären".

"Värsta Maffian" av Malou Schultzberg

"Vi är ju värsta polarna, vi delar på allt, eller hur?" En gangsterkomedi om två kompisars längtan efter respekt.

"Wasted" av Marietta von Hausswolff von Baumgarten

En förlorad tonårings försök att överleva ett sista år av kaos, dekadens och livsfarliga impulser. Från manusförfattaren bakom "Call Girl".

Vinnaren av årets stipendium tillkännages vid Stockholms filmfestivals prisutdelning på Berns den 15 november.

| 29 oktober 2013 11:30 |